Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dubravka Ugrešić ×

Kritika • 28.12.2017.

Božidar Alajbegović : Kratki pregled nekoliko značajnijih proznih knjiga hrvatske književnosti u 2017.

Među pojedinim knjigama u ovom osobnom izboru uočljiva je poveznica - društveno-socijalna analitičnost i kritičnost. Naime, živimo u vremenu izrazite socijalne raslojenosti i društvenih nepravdi te brojnih anomalija, na što pojedini autori upozoravaju transferirajući te negativne sastavnice društvene stvarnosti u tkiva svojih književnih djela. No, iako su te odrednice prevladavajuće, nikako nisu njihov...
Najava • 04.09.2017.

Ponedjeljak na Festivalu svjetske književnosti 2017.

U programu Festivala svjetske književnosti 2017. u ponedjeljak, 4. rujna na rasporedu su: predavanje "Pomoć knjizi i autorima u Francuskoj. Kako to radi CNL?", Dvostruki portret: Richard Schuberth i Olja Savičević Ivančević, čak tri tribine Razotkrivanje na kojima gostuju Rita Monaldi i Francesco Sorti, Goce Smilevski i Dubravka Ugrešić, te Filmska večer uz film "Bez granica".
Vijest • 01.11.2016.

Dubravka Ugrešić dobitnica prestižne književne nagrade 'Neustadt International Prize for Literature'

Dubravka Ugrešić ovogodišnja je dobitnica prestižne američke književne nagrade 'Neustadt International Prize for Literature'.
Najava • 11.12.2015.

Škola neophodnog znanja : Dubravka Ugrešić

U okviru kratke Škole neophodnoga znanja koja se održava u Zagrebu od 4. do 15. prosinca, u petak 11. prosinca u Booksi će se održati razgovor s Dubravkom Ugrešić na kojem će biti riječi o njezinom eseju 'Karaoke kultura', kojeg su zajednički objavili Multimedijalni institut i Booksa.
Vijest • 23.03.2009.

Dubravka Ugrešić nominirana za nagradu 'Man Booker International'

Hrvatska književnica Dubravka Ugrešić, nalazi se u užem izboru finalista za prestižnu nagradu 'The Man Booker International 2009', između 14 kandidata iz 12 zemalja. Ova nagrada, vrijedna 60.000 funti (475.000 kn), dodjeljuje se za autorov cjelokupni opus, kreativnost i doprinos svjetskoj književnosti živućem piscu čija su djela objavljena na engleskom jeziku.