Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 04.09.2017.

Ponedjeljak na Festivalu svjetske književnosti 2017.
Održava se
04.09.2017.

Festival svjetske književnosti 2017.

Nakon nedjeljnog svečanog otvorenja festivala i tribine Razotkrivanje s Danielom Kehlmannom i koncerta Jelene Popržan i Damira Imamovića, u programu Festivala svjetske književnosti 2017. u ponedjeljak, 4. rujna na rasporedu su:

- Predavanje "Pomoć knjizi i autorima u Francuskoj. Kako to radi CNL?"
- Dvostruki portret: Richard Schuberth & Olja Savičević Ivančević
- Tribina Razotkrivanje: Rita Monaldi & Francesco Sorti
- Filmska večer: Bez granica
- Tribina Razotkrivanje: Goce Smilevski
- Tribina Razotkrivanje: Dubravka Ugrešić

Ulaz na sva događanja je besplatan!
 

Pomoć knjizi i autorima u Francuskoj. Kako to radi CNL?

CNL


14:30 - 16:00 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa


Hrvatsko nakladništvo i knjižarstvo već godinama trese kriza, rijetki su pisci i prevoditelji koji mogu živjeti od svojih honorara, knjige se slabo prodaju, a knjižare jedva opstaju. Broj novoobjavljenih naslova pada iz godine u godinu. Potpore postoje, ali najčešće ih doživljavamo kao vatrogasnu mjeru. Slične probleme more i mnoge druge europske države, no mnoge od njih pronašle su modele kako da potpomognu nacionalnu kulturu, kako da održe knjigu i čitanje te kako da omoguće autorima da dostojanstveno žive od svoga rada. Među najuspješnijima pokazuje se francuski Centar za knjigu.

Ove godine FSK u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske organizira predavanje dvojice ponajboljih stručnjaka o temama knjiga, čitanja i ekonomije knjiga. Predavanje za stručnu i zainteresiranu javnost održat će Nicolas Georges, direktor zadužen za knjigu i čitanje, i Rémi Gimazane, voditelj odjela za ekonomiju knjige


Dvostruki portret: Richard Schuberth i Olja Savičević Ivančević

Richard Schuberth i Olja Savičević Ivančević

Pjevač u noći Savičević Ivančević Olja


17:00 - 18:00 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa


Richard Schuberth, jedan od najobrazovanijih i najtalentiranijih suvremenih austrijskih autora, čovjek kojeg s pravom nazivaju nasljednikom Karla Kraussa, u svom romanu "Kronika vesele zavjere" bavi se ljubavnim jadima i spačkom koja proizlazi iz toga, dok je "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević netipičan ljubavni roman. Oboje autora brusi svoje rečenice, baveći se jezikom kao materijalom iz kojega grade svoje tipično netipične ljubavne priče. S njima razgovara voditeljica književnog hotela Balatura, prevoditeljica i kritičarka Anne-Kathrin Godec.


Tribina Razotkrivanje: Rita Monaldi i Francesco Sorti

Monaldi i Sorti

Malaparte, smrt kao ja Monaldi Rita, Sorti Francesco


18:00 - 19:00 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa


Spisateljski par Monaldi i Sorti svjetsku je slavu stekao svojim serijalom romana o baroknom špijunu i pjevaču nebeskoga glasa Attu Melaniju, a prošle je godine objavio intrigantan povijesni roman o talijanskom piscu Curziju Malaparteu i njegovu životu u fašističkoj Italiji i nakon Drugoga svjetskoga rata. S autorima o ovome romanu koji je ušao u širi izbor za nagradu Strega razgovara jedan od najboljih kolumnista pisac Sinan Gudžević.


Tribina Razotkrivanje: Goce Smilevski

Goce Smilevski

Heloiza ili povratak riječi Smilevski Goce


19:30 - 20:30 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa


Bez sumnje najbolji suvremeni makedonski pisac, Goce Smilevski autor je čije su knjige prevedene na dvadesetak svjetskih jezika, u svome je novom romanu "Heloiza ili povratak riječi" dao glas Heloizi, te prvi put čujemo njenu stranu priče, a ne samo Abelardovu, na osnovi koje je i stvorena legenda o Heloizi. Ljubimac zagrebačke publike o ovoj će redovnici, njezinu ljubavniku i sinu Astrolabu razgovarati s kolumnistom i kritičarem klasične glazbe Branimirom Pofukom.


Tribina Razotkrivanje: Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić

Lisica Ugrešić Dubravka


21:00 - 22:00 // Zagreb // Velika dvorana kina Europa


Dubravka Ugrešić
, najprevođenija i najnagrađivanija suvremena spisateljica s ovih prostora, u novom romanu "Lisica" postavlja si važna pitanja o tome što je književnost danas, koja je njezina uloga i, još važnije, koja je uloga pisca. O tim i drugim pitanjima kojima se bavi u svojem najnovijem romanu Dubravka Ugrešić razgovarat će sa Seidom Serdarevićem.


Filmska večer: Bez granica

Bez granica


18:30 - 20:00 // Zagreb // Velika dvorana kina Europa


Redatelj: Peter Zach, Slovenija, Njemačka, 2015., 97 minuta.

"Bez granica" je esejistički film ceste, u kojem susrećemo različite ljude i upoznajemo se na dopadljiv, pomalo humorističan, ali nadasve duboko emotivan način s njihovim sudbinama i pogledima na nametnute granice. Priroda i život u pograničnim mjestima, povezanost ljudi koji žive tu gdje je čovjek napravio granice. Lirika u stihovima poznatog slovenskog pjesnika Aleša Štegera prati radnju filma i uvodi nas u poetičnost filmskog putovanja.

Richard Schuberth

Kronika vesele zavjere

  • Prijevod: Anne-Kathrin Godec
  • Fraktura 08/2017.
  • 416 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668940
  • Cijena 169.00 kn

"Kronika vesele zavjere" prvi je roman prokušanog austrijskog esejista, dramatičara i pjesnika Richarda Schubertha. U njemu se miješaju mašta, oštroumnost i vic, a posebne poslastice su aforizmi kojima se otvaraju poglavlja.

SPLIT

Razgovor: María Fasce

vodi Srećko Jurišić

19:00 - 20:00 // Gradska knjižnica Marka Marulića

María Fasce jedna je od najzanimljivijih suvremenih španjolskih spisateljica. Ova iskusna urednica svojim je romanima osvojila publiku ne samo na španjolskome govornom području već i diljem svijeta. Njezin roman "Žena iz Isle Negre" pripovijeda o odnosu žena i slavnoga pjesnika Pabla Nerude. Zasnovan na biografskim činjenicama, roman je i psihološki portret zaljubljene žene, ali i nevjerojatan portret slavnoga pjesnika. S autoricom će razgovarati romanist Srećko Jurišić.

Filmska večer: Pozdravi iz Fukušime

20:00 - 22:00 // Kinoteka Zlatna vrata

Redateljica Doris Dörrie, Njemačka, 2016., 104'

Ova tiha, ali iznimno intenzivna drama redateljice i scenaristice Doris Dörrie govori o susretu mlade Njemice s japanskom staricom na mjestu nuklearne katastrofe. Bježeći od svojih neostvarenih životnih snova, Marie (Rosalie Thomass) se pridružuje organizaciji Clowns4Help, koja na području nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. pokušava unijeti tračak radosti u svakodnevicu žrtava. Tu susreće tvrdoglavu Satomi, posljednju gejšu u Fukušimi, koja je odlučila pod svaku se cijenu vratiti u svoju uništenu kuću u kontaminiranoj zoni. Marie joj pomaže pri raščišćavanju ruševina i ove se dvije žene, različite da različitije ne mogu biti, polako zbližavaju i suočavaju svaka sa svojim duhovima iz prošlosti…

Na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.

*Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20,00 kn

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –