Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Festival svjetske književnosti ×

Vijest • 01.06.2022.

Rezultati natječaja za plakat Festivala svjetske književnosti 2022.

Nakladnička kuća Fraktura i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu šestu godinu zaredom proveli su natječaj za oblikovanje plakata za Festival svjetske književnosti. Među brojnim kvalitetnim radovima istaknulo se i više od tri odlična rješenja kojima su studenti različitih godina i odsjeka odgovorili na zahtjeve natječaja.
Razgovor • 13.01.2022.

Gregory David Roberts : Nikad ne treba odustati od sebe

Prvo morate biti slobodni u svom umu. Moramo se emancipirati i osloboditi vlastite umove, kako nas je podučio Bob Marley. Upregnite volju da biste oblikovali svoju sudbinu. Kako da to učinite a da ne naštetite nikom drugom? Budite pošteni, iskreni, pozitivni i kreativni u svemu što mislite, govorite i činite, u najvećoj mogućoj mjeri.
Razgovor • 08.12.2021.

Dubravko Ivaniš Ripper : Bez dokolice nema zajebancije

Ne samo da je neophodno da se iz čiste zajebancije baviš pjesmom, nego se uz malo sreće i ona iz čiste zajebancije bavi tobom. Sve kreće iz zajebancije. Nešto si okrenuo naglavačke, nevješto napravio salto, pao na guzicu, razbio si pičku. Ta činjenica da si u centrifugi neprekidne zajebancije, to je naporno i katkad teško prihvatiti. Jer zajebancija često nije zabavna.
Razgovor • 05.10.2021.

Javier Cercas : Književnost je prije svega užitak

Književnost je prije svega užitak, kao seks; no također je i način samospoznaje, baš poput seksa: zbog toga, kad mi netko kaže da ne voli čitati, mogu mu jedino izraziti sućut, kao što bih napravio s nekim tko mi kaže da se ne voli seksati. Književnost je način da se živi puniji život, bogatiji, složeniji i intenzivniji.
Razgovor • 27.09.2021.

Michael Martens: Među brojnim Andrićevim licima je i lice oportunista

Svaki veliki književni opus je kontinent za sebe. Postoji kontinent Nabokov, kontinent Ahmatova, kontinent Andrić i tako dalje. To što je Andrić poznatiji od primjerice Krleže ili Kiša, ne mora značiti da je njegovo djelo bolje. On to ima zahvaliti Nobelovoj nagradi. Što se tiče Andrićeve ličnosti: među brojnim Andrićevim licima je i lice oportunista.
Najava • 07.09.2020.

Etgar Keret na Festivalu svjetske književnosti 2020.

Na Festivalu svjetske književnosti gostuje jedan od ponajboljih svjetskih kratkopričaša, Etgar Keret, koji će 7. rujna sudjelovati u programu 'Razotkrivanje' gdje razgovara sa svojim hrvatskim urednikom Romanom Simićem.
Najava • 03.09.2020.

Uvod u Festival svjetske književnosti 2020. - izložba ''Umjetnici i književnost'

Otvorenje izložbe crteža i slika prema književnim motivima pod nazivom 'Umjetnici & književnost' održat će se u organizaciji Festivala svjetske književnosti i Galerije Canvas u četvrtak 3. rujna 2020. u 19 sati, u u Galeriji Canvas, Ul. Nikole Tomašića 8, Zagreb.