Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Festival svjetske književnosti ×

Razgovor • 30.11.2023.

Antonio Scurati : Prošlost kao da je zaboravila nas, a ne mi nju

Tradicionalna društva usmjerenija su prema prošlosti, u nekim trenucima povijesti društva su okrenuta budućnosti, a mi smo se čvrsto pripili uz sadašnjost. Izgubili smo ne samo osjećaj za povijest, za ono što nam dolazi iz drevnih vremena, nego i pogled na budućnost, na budućnost koju bismo tek trebali stvoriti, budućnost u kojoj bismo postali slobodniji...
Razgovor • 10.10.2023.

Vanessa Montfort : Muškarčevo je vrijeme njegovo, a ženino je vrijeme svačije

Vrijeme koje žena posvećuje obitelji, čak i ako nema djecu, ogromno je. Mi žene programirane smo da se žrtvujemo i dajemo. Čak i kad zatražimo nešto od ukućana, kažemo im da „trebamo pomoć.“ A to nije pomoć! To je pitanje prisutno stoljećima, mi oduvijek žrtvujemo vrijeme.
Razgovor • 29.08.2023.

Sibila Serdarević : Književnost je kraljica nacionalne kulture

Nismo imali iskustvo samostalnog poduzetništva tako da otpočetka funkcioniramo kao bicikl tandem, oboje moramo vrtjeti, ali da, on je glavni urednik, a ja sam direktorica, to je ta podjela. Ja nikad za sebe ne kažem da sam izdavačica, mislim, Seid je izdavač i mi zajedno smo izdavači, ali što se mene tiče, ja vodim firmu koja se bavi izdavanjem knjiga.
Najava • 03.09.2023.

Nakon toplinskog vala stiže 11. Festival svjetske književnosti

Nakladnička kuća Fraktura obilježava jedanaesto izdanje Festivala svjetske književnosti u Zagrebu, brojnim programima, uz istaknute svjetske i domaće autorice i autore. Književne večeri, izložbe i predstave... od 3. do 8. rujna 2023. u prostorima Knjižare Fraktura, Zagrebačkog kazališta mladih i Galerije Kranjčar knjigoljupci će se družiti s autoricama i autorima iz više od petnaest zemalja svijeta.
Razgovor • 21.10.2022.

Monique Roffey: Količina suosjećanja u svijetu dovoljna je za istiskivanje pohlepe

Ovo je jako političan roman, priča o rasi, spolu, kolonijalizmu, politici na i prema Karibima, ali zamotana u legendu o sireni. Niti jednu od navedenih tema izrijekom ne spominjem jer vjerujem da je ključ pisanja političkog romana u izbjegavanju spominjanja politike i korištenju drugih okvira ili struktura pri predstavljanju temeljne ideje.
Vijest • 04.09.2022.

Predstavljanjem novog romana Olje Savičević Ivančević 'Ljeta s Marijom' počinje 10. Festival svjetske književnosti

U nedjelju 4. rujna 2022. počinje 10. Festival svjetske književnosti. Olja Savičević Ivančević, jedna od naših najprevođenijih pjesnikinja i spisateljica, autorica romana 'Adio kauboju' i 'Pjevač u noći' te više knjiga poezije i knjiga za djecu, premijerno će na Festivalu predstaviti svoj novi roman 'Ljeta s Marijom'.
Vijest • 01.06.2022.

Rezultati natječaja za plakat Festivala svjetske književnosti 2022.

Nakladnička kuća Fraktura i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu šestu godinu zaredom proveli su natječaj za oblikovanje plakata za Festival svjetske književnosti. Među brojnim kvalitetnim radovima istaknulo se i više od tri odlična rješenja kojima su studenti različitih godina i odsjeka odgovorili na zahtjeve natječaja.