Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 19.11.2012.

Dunja Detoni Dujmić i Željka Lovrenčić na Sajmu knjiga u Guadalajari

Književnice i znanstvenice Dunja Detoni Dujmić i Željka Lovrenčić ove će godine predstavljati Društvo hrvatskih književnika na Međunarodnome sajmu knjiga u Guadalajari koji će se održati od 24. studenoga od 2. prosinca 2012. godine.

Najznačajniji književni sajam na španjolskome govornome području koji je pokrenulo Sveučilište u Guadalajari, održava se već 26 godina. Zamišljen je kao veliki kulturni festival, ali i mjesto na kojemu se susreću poslovni ljudi vezani uz svijet knjige - osobito izdavači i knjižari.

Ove će se godine na Sajmu predstaviti 500 autora iz 28 zemalja svijeta, a zemlja partner je Čile. Pred publikom koja u velikom broju običava posjetiti mjesto gdje se svake godine meksički književnici susreću sa svojim kolegama iz čitavoga svijeta, osim mnogobrojnoga čileanskoga izaslanstva predvođenoga veleposlanikom te zemlje u Meksiku književnikom Robertom Ampuerom, predstavit će se i sjevernoamerički autori John Wray i Jonathan Franzer (prema mišljenju kritičara i čitatelja, trenutačno najznačajniji romanopisac na engleskome govornome području), 19 brazilskih književnika, 33 pjesnika iz Španjolske i Portugala, predstavnici Njemačke, Argentine, Slovenije i mnogi drugi.

Na ovogodišnjemu Sajmu odat će se počast velikome meksičkome piscu Carlosu Fuentesu (1928.-2012.), proslaviti 80. rođendan književnice Elene Poniatowske, a Fernando del Paso obilježit će 25-tu obljetnicu objavljivanja svojega romana Noticias del Imperio (Vijesti iz Carstva), prema mišljenju meksičkih kritičara jednoga od najboljih romana XX. stoljeća.

Naše će književnice biti gošće na književnome susretu "Letras de Croacia en Jalisco" (Hrvatska književnost u Jaliscu) gdje će se govoriti o hrvatskoj književnosti i djelatnosti Društva hrvatskih književnika. Voditelj tribine je nakladnik i pjesnik Jorge Ordenáin. Tom će prigodom biti predstavljena knjiga "Historia de la literatura croata" akademika Dubravka Jelčića koju je uredila Željka Lovrenčić, a uz potporu Ministarstva kulture RH objavila Ordenáinova nakladnička kuća "La Zonambula".

Isti je nakladnik 2008. objavio poetsku zbirku "Murmullo sobre el asfalto" Lane Derkač i Davora Šalata te izbor od deset pjesama desetero suvremenih pjesnika "Bajo la ceniza del antiguo fuego", obje u izboru i prijevodu Željke Lovrenčić. Među tih deset zastupljenih autora je i Dunja Detoni Dujmić koju će posjetitelji Sajma i učenici srednjih škola u kojima će naše predstavnice gostovati u okviru tribine Ecos de la FIL (Odjeci Međunarodnoga sajma knjiga), sada imati prigodu osobno upoznati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –