Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.03.2012.

Encyclopaedia Britannica ukida izdanje za regale

One sve malobrojnije kolekcionare luksuznih izdanja za potrebe ukrašavanja regala u dnevnim boravcima vjerojatno će rastužiti vijest da "Encyclopaedia Britannica" prestaje izlaziti u tiskanom izdanju, tako da je sada posljednja prilika za nabavku barem jednog od na skladištu preostalih 4000 kompleta u 32 sveska.

Odluka izdavača bila je očekivana, i mnogi su mislili da će se dogoditi već i prije, jer razvoj novih tehnologija, mogućnost dopunjavanja informacija u realnom vremenu, praktičnost digitalne distribuvije, povezivanje s multimedijalnim sadržajima... tek su neki od razloga koji nisu išli u prilog opstanka "Encyclopaedie Britannice" u klasičnom izdanju, u kojem je svijet poznaje još od trosveščanog izdanja iz 1768. godine, objavljenog u Edinburghu.

Jorge Cauz, predsjednik "Encyclopaediae Britannicae", na službenom blogu je otkrio novu strategiju tj. da će enciklopedija ubuduće biti dostupna isključivo kao digitalni sadržaj kojem će korisnici (pretplatnici) moći pristupati putem web stranice ili mobilne aplikacije (trenutno za iOS).

Posljednje tiskano izdanje Encyclopaedie Britannice ostaje ono iz 2010. godine (15. izdanje u 32 sveska) koje se prodaje po cijeni od 1395 dolara i koje se do danas prodalo u 8000 kompleta (dakle, prodano je dvije trećine naklade).

Naravno, vrijeme će pokazati kakve su uopće perspektive "Encyclopaediae Britannicae" pored besplatne Wikipedije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –