Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.07.2014.

Festival kulture i snova : Kula Stojana Jankovića
Održava se
03.07.2014.

Festival kulture i snova: Kula Stojana Jankovića održat će se od 4. do 5. srpnja u Islamu Grčkom pored Zadra. Festival će ugostitit i organizirati druženje s umjetnicima, aktivistima, piscima, na teme koje u svom radu i inače afirmiraju, a o kojima će ovom prigodom progovoriti kroz prizmu kulture i umjetnosti: međuetnički odnosi, putovanja, granice, suočavanje s prošlošću, obiteljske i nacionalne povijesti i mitovi.

Na ovogodišnjem festivalu gostuju Mira Furlan, Olja Savičević Ivančević, Ivana Simić Bodrožić te grupa zadarskih pisaca. Redovna gošća je i velika redateljica i producentica Borka Pavičević iz Beograda kao i mladi, perspektivni pisac Bojan Krivokapić iz Novog sada.

Razgovore će moderirati filmska kritičarka i spisateljica Mima Simić i pisac Srđan Sandić.

Bit će to jedan svojevrstan književni maraton: upoznavanje autorica i autora različitih poetika i estetika, ali zajedničkih politika: nenasilnih, identitetskih, politika rizika, eksperimenta – u konačnici, politika otvorenosti prema novom, drugom i drugačijem. U tom bi maratonu sudjelovali kako sami autori i autorice, tako i publika, kreirajući ambijent u kojem književnost ostvaruje jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je da: propituje, otvara, te spaja – ljude i događaje, priče i povijesti, strahove i nadanja, kulturu i snove.

Publici će se predstaviti i Zadarski pisci, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Natalija Miletić iz udruge pisaca i spisateljica s područja grada Zadra, koji će govoriti o važnosti udruženog djelovanja u polju kreiranja te osnaživanja suvremene književne produkcije, kao i čitati svoju prozu i poeziju. Razgovarat će se i o vezi između kazališta kao načina reakcije i slanja poruke širim krugovima društva i kazališta kao umjetničke forme koja bi trebala biti neopterećena svakodnevnicom.

Kula Jankovića
izuzetan je i rijedak primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici Otomanskog, Habsburškog i Mletačkog carstva. Kompleks je u kontinuiranom vlasništvu obitelji Janković-Desnica blizu tri i pol stoljeća. Već je pisac Vladan Desnica želio da vrijednosti i ljepote Kule budu dostupne svima, pa je 1950-tih otvorio za javnost najstariji dio zdanja, uredivši nekoliko ambijentalno najvrjednijih prostorija koje je pretvorio u izložbeni prostor za dio zbirki. Današnji vlasnici, nasljednici pisca, teže istim ciljevima te nastavljaju tu zamisao, s namjerom da se veći dio objekta uredi, poslije stradanja u zadnjem ratu i posluži za opće dobro te pomogne dobrobiti kraja i njegovom održivom razvoju. 

Festival se održava u okviru EU projekta “Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara” Sveučilišta u Zagrebu i Centra za mirovne studije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –