Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.06.2012.

Festival Miroslav Krleža na Krležinom Gvozdu
Održava se
03.07.2012.

Od 3. - 7. srpnja 2012. godine u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža u Zagrebu, održat će se prvo izdanje Festivala Miroslav Krleža, jedinstvenog festivala posvećenog ovom velikom književniku. Ovaj festival uvod je u 120. obljetnicu rođenja Miroslava Krleže.

U autorskom konceptu Gorana Matovića, Krležin Gvozd postaje mjesto susreta umjetnika kojima je Krleža misaoni i duhovni orijentir. To je susret sa živim djelom u kome se neprekidno ogledamo. Glumci, književnici, glazbenici, likovni i filmski umjetnici „iz svog mraka, iz svoje svjetlosti“ svjedočit će svoju fascinaciju velikim piscem kroz multimedijalna scenska događanja.

Svi programi započinju u 20,30 sati. Između dana i noći.

Festival se otvara u utorak, 3. srpnja, u 20.30 sati s programom "Krleža : Hrvatski nokturno". U programu sudjeluju: Arsen Dedić, Goran Matović, Vesna Tominac, Goran Grgić, Mirela Videk, Edin Karamazov. Domaćin programa je Pero Kvrgić koji će publiku provesti kroz prostor Krležinog stana i evocirati sjećanje na prvi susret  s Krležom i njegovim teatrom. Slavni glumac potom će publiku dovesti na plato gdje je priređena scena za ovaj scenski događaj.  

U srijedu, 4. srpnja na rasporedu festivala je predpremijera predstave "Bobočka, drugih sto stranica Filipa Latinovića". U ulozi Bobočke nastupa Ecija Ojdanić. U predstavi sudjeluje i konceptualni video umjetnik i skladatelj Willem Miličević. Adaptaciju romana potpisuje Ana Tonković Dolenčić, a režiju Ivan Leo Lemo.Domaćin ovog scenskog događanja je Žarko Paić.

U četvrtak, 5. srpnja održat će se program "Razgovori s Krležom" u kojem sudjeluju Rade Šerbedžija i Predrag Matvejević. Predrag Matvejević, autor "Razgovora s Krležom" i Šerbedžija program započinju sjećanjima na susrete s Krležom. Privatni razgovor pretapa se u dijalog: Krleža ( Šerbedžija) - Matvejević. Domaćin događanja je Božo Rudež.

U petak, 6. srpnja na sceni su Krleža i studenti ADU u scenskom kolažu "Djetinjstvo u Agramu ili Pir iluzija". Boris Svrtan spaja fragmente "Djetinjstva u Agramu" i Krležine poezije u jedinstven scenski događaj. U programu sudjeluju Boris Svrtan, autor ovog programa i studenti ADU. Domaćin je Velimir Visković .

U subotu, 7. srpnja, u završnoj večeri festivala, na Krležin rođendan, u osebujnoj scenskoj projekciji nastupit će Željko Vukmirica s programom "Jazz Krleža" po motivima "Balada Petrice Kerempuha" M. Krleže i "Millitargre" G. Szaba. Autor, muzike i teksta : Željko Vukmirica. Domaćin završne večeri festivala je Tonko Maroević.

U uvodu u program "Jazz Krleža" studenti Hrvatskih studija, borongayski grabancijaši okupljeni u bendu „Mokre Gljive“ izvode "Balade Petrice Kerempuha" kao petnaestominutni glazbeno-recitatorski performans. Performans je nastao u okviru izbornog kolegija "Miroslav Krleža: vječno žensko i ono političko" (profesorice: Dubravka Zima i Suzana Marjanić).

Program:

– Festival Miroslav Krleža - Program! –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –