Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.11.2015.

Festival Zagreb, grad poezije izgradit će Ujevićev plan grada
Održava se
10.-12.11.2015.

Utorak, 10. studenog počinje 6. festival Zagreb, grad poezije posvećen Tinu Ujeviću. Ideja Festivala je da se u dane obilježavanja šezdesete obljetnice smrti Tina Ujevića povežu gradovi, kavane, ulice velikog pjesnika. Tako će se filmski spojiti Tinovi gradovi (Pariz i Zagreb) nekad i danas. Preko filmskih i literarnih fragmenata uz podršku brojnih umjetnika izgradit će se Ujevićev plan grada u kome su sabrani svi njegovi gradovi i sva životna i literarna iskustva. U zagrebačkim Ujevićevim zatvorenim i živim kavanama rekapitulirat će se fragmenti njegove intimne ispovijesti.

U sklopu manifestacije održat će se niz multimedijalnih događanja zasnovanih na Ujevićevom djelu: Skalpel kaosa, Razgovor s Tinom, San i ludilo te tradicionalni program Sjećanje na Tina u gostionici Tip-Top. Bit će prikazani i filmovi Pariški Tin (autor: Goran Matović) i Tin (redatelj: Željko Senečić).

Tin je bio nomadska duša. Zanimali su ga drugi gradovi i druge kulture. Gradio je geografiju vlastite duše mijenjajući gradove. Nakon protjerivanja zbog protuaustrijske djelatnosti 1912. godine, Tin Ujević 1913. odlazi u Pariz. Ovdje provodi vrijeme između Nacionalne biblioteke, studenske sobice i kultne kavane Rotonda (u koju zalaze Apollinaire, Erenburg, Trocki, Picasso, Cocteau, Modigliani, Kiesling, Fujita, Anglade kao i ruski kubisti. Cjelokupno Ujevićevo djelo nalik je na Ujevićev ispovjedni esej "Ispit savjesti" u kojem pjesnik rekapitulira svoju životnu sreću i nesreću, uključujući i nerealiziranu ljubavnu dramu.  U Parizu je 25. veljače 1916. napisao antologijsku pjesmu "Svakidašnja jadikovka". Ujevićeve pariške godine u znaku su "Molitve iz tamnice" i "Ispita savjesti". O svojim pariškim danima Ujević je nerado govorio, premda je ''krizno razdoblje'' dovelo do zrelosti  njegova talenta. Neshvaćen, nepraktičan, naivan, boemski nastrojen i rastrojen, izvan političke discipline, a najčešće između čaše i knjige, između Rotonde i Nacionalne biblioteke, u svojoj nesreći on pronalazi neku tragičnu mudrost poput modernog filozofa…

Festivalska događanja spojit će ulice i kavane Pariza i Zagreba. U Zagrebu će se za trajanja Festivala organizirati otvaranje Tinovih kavana (Corso, Kazališnu kavanu) te ih povezati s Tinovim živim gostionicama: Tip Top (Blato) i Pod starim krovovima. U Tinove gostionice i Hrvatski državni arhiv (bivša Nacionalna i sveučilišna knjižnica koju je Tin redovito pohodio) ugradit će se raznoliki umjetnički programi. Na fasadama Ujevićevih zagrebačkih zatvorenih kavana bit će prikazani filmovi koji spajaju vremena i prizore koji pripadaju Tinu.

Festival počinje susretom Tin i Kazališna kavana pred Kazališnom kavanom u 18 sati a nakon toga u 19 sati održat će se otvaranje Festivala programom pod naslovom Skalpel kaosa u kojem sudjeluju Jadranka Đokić, Goran Grgić, Vesna Tominac Matačić, Ante Cash i Goran Matović. U okviru ovog scenskog događanja prikazat će se kratki dokumentarno-igrani film Pariški Tin.

– 6. Festival Zagreb, grad poezije - program –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –