Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.10.2017.

HDS ZAMP prikuplja i isplaćuje autorske naknade za književnike, prevoditelje i ilustratore

Od 2013. godine Ministarstvo kulture RH osigurava Društvu hrvatskih književnika (DHK) primjerenu naknadu za javnu posudbu književnih djela svim nositeljima prava na književna djela – književnicima, prevoditeljima i ilustratorima. DHK, kao nositelj Odobrenja za kolektivno ostvarivanje prava javne posudbe i prava naknade za privatno kopiranje, od ove je godine povjerio poslove ostvarivanja tih prava HDS ZAMP-u.

Stručna služba HDS-a ima uspješno dugogodišnje iskustvo ostvarivanja autorskog i srodnih prava. Tako će ubuduće, slijedom sklopljenog ugovora, HDS ZAMP u ime DHK-a obavljati sve poslove potrebne za realizaciju distribucije naknada autorima i nasljednicima ali i ostalim nositeljima prava. Temelj za to bit će izvještaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK).

ZAMP-ov zadatak uključuje obradu podataka o posudbi i autorima te obračun i isplate utvrđenih naknada. Ostvarivanje ovog prava odnosi se na sve redovne članove književnih, prevodilačkih, ilustratorskih te likovnih udruga kao što su Društvo hrvatskih književnika (DHK), Hrvatsko društvo pisaca (HDP), Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM), Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP), Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU). Važno je znati da mogućnost ostvarivanja prava javne posudbe imaju i oni nositelji prava koji nisu članovi niti jedne spomenute udruge.

Na adrese oko 1300 autora, nasljednika i nositelja književnih prava poslani su dopisi obavijesti te punomoći u cilju prikupljanja svih podataka. Ako još niste dobili obavijest a autor ste, prevoditelj ili ilustrator nekog književnog djela dostupnog u knjižnicama, neovisno o članstvu u udrugama, javite se kako biste ostvarili svoja prava.

Ispunjeni i potpisani obrazac Punomoć za ostvarivanje prava javne posudbe i Izjavu o PDV-u potrebno je poslati poštom na adresu:

Hrvatsko društvo skladatelja
Služba zaštite autorskih muzičkih prava
Heinzelova 62a
10 000 Zagreb
 
Izvor: HDS ZAMP

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –