Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.03.2021.

Hrvatska književna Panonija III
Održava se
25.03.2021. u 11h

Hrvatska književna Panonija III., nastavak je jedinstvenog književnog i umjetničkog programa koji jednom godišnje, u Budimpešti, okuplja relevantne hrvatske književnike i znanstvenike panonskog prostora: iz Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske i Austrije. 

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih državnih granica, Hrvatska književna Panonija III. nije se mogla održati u predviđenom terminu u Budimpešti, stoga je odlučeno da dio autora i autorica nastupi uživo u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, dok će se dio sudionika javiti putem Zooma. Program će se održati 25. ožujka s početkom u 11 sati.

Ovogodišnji program priređen je pod nazivom „500 godina od objavljivanja Judite Marka Marulića, prvog hrvatskog književnog klasika i europskog humanista.“ Govorit će se o romanu „Marulov san“ Dine Milinovića, o ovoj velikoj obljetnici hrvatske književnosti i kulture uopće, Marulićevoj recepciji u hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske te će se najaviti obilježavanja ove obljetnice tijekom 2021., ne samo kroz aktivnosti Društva hrvatskih književnika, hrvatskih kulturnih i znanstvenih zavoda iz inozemstva već i Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, koja nizom važnih aktivnosti svraća pozornost na važnost i utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na suvremenu hrvatsku kulturu i hrvatski jezik. 

U programu sudjeluju dr.sc. Ružica Pšihistal (Filozofski fakultet u Osijeku), dr. sc Dubravka Brezak Stamać (ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje), dr. sc. Dino Milinović (Filozofski fakultet u Zagrebu, autor romana „Marulov san“, Zagreb, 2019., urednica Anita Šikić), dr. sc. Stjepan Blažetin (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Tomislav Žigmanov (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata), Mato Nedić (Srednja škola fra Martina Nedića, Orašje) i Mirko Ćurić (predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika, slavonsko-baranjsko-srijemskoga). 

Izabrane ulomke romana „Marulov san“ Dine Milinovića, čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić.

Program će se moći pratiti preko društvenih mreža i Youtube kanala Društva hrvatskih književnika i Croatice nonprofit Kft.

Organizatori manifestacije su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i  Croatica nonproft Kft. iz Budimpešte, u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha i HOŠIG-om (Hrvatski vrtić, osnovna škola i đački dom) iz Budimpešte. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –