Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N. Bartolčić • 10.08.2009.

Internet ruši zabrane, pa tako i Hitlerovog 'Mein Kampfa'

Nakon što su brojne novinske agencije još prošli tjedan prenijele vijest da ja se Stephan Kramer, Predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova zauzeo da se ponovno izda manifest Adolfa Hitlera "Mein Kampf" (koji je u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata zabranjen) ali u kritičkom izdanju s komentarima znanstvenika, i koje bi tako opremljeno služilo informiranju novih generacija o zlu nacizma, uslijedile su i reakcije vezane uz ovu uvijek intrigantnu temu.

Tako se u današnjem tekstu objavljenom u londonskom Independentu šire komentira najavljena mogućnost skorog reprinta "Mein Kampfa", i zapravo je jasno da je više riječ o taktičkom uzmaku nego li u promijenjenom stavu o brljotini jednog zločinca (oni koji su imali priliku prolistati ili čak i pročitati knjigu znaju zbog čega upravo ta riječ) objavljenoj još 1925-26. godine.

Međutim, vjerojatnije je da nije u prvom redu istek autorskih prava ponukao da se i iz redova njemačkih Židova (iako ne postoji jedinstvo oko toga) danas predlaže slobodno ali kritičko objavljivanje knjige, već je tome mnogo više zaslužan Internet koji godinama na više načina omogućuje da se i u Njemačkoj knjiga može nabaviti bilo kupnjom u nekoj globalnoj online knjižari koja istu ima u ponudi, ili još jednostavnije, downloadom, čak i besplatnim, preko P2P servisa. Na taj je aspekt, naglašavajući svoju vjeru u snagu njemačke demokracije, upozorio i poznati engleski povjesničar i autor Hiterove biografije Ian Kershaw, za kojeg je u eri interneta zabranjivanje knjiga običan gubitak vremena.

Naravno, u pitanju je i profit koji bi se mogao sliti u fondove neonacističkih skupina koje bi mogle u vlastitom aranžmanu objaviti knjigu po isteku aurtorskih prava 2015. godine, kada se navršava 70 godina po Hitlerovoj smrti, ukoliko njemačko sudstvo ne bude i dalje onemogućivalo slobodno izdavanje knjige.

Za one zaboravne... u Hrvatskoj je još do nedavno nekoliko godina bilo dostupno prijevodno izdanje "Mein Kampfa", da bi tek nakon što je stigla tužba bavarske vlade zbog objavljivanja knjige bez autorskih prava (o nedostatku kritičkog predgovora da i ne govorimo) ista povučena s tržišta, a preostala naklada je presudom Trgovačkog suda trebala je biti uništena.

Neki će reći da svijet još uvijek nije dovoljno zreo za "puštanje (zlo)duha iz boce", no ukoliko je to uistinu tako onda nam ionako spasa nema, jer boca će se ionako kad-tad razbiti, sama ili uz nečiju pomoć. A tada to sasvim sigurno neće biti tzv. kontrolirani proces.

 

 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –