Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 24.06.2009.

Internetske stranice posvećene Silviju Strahimiru Kranjčeviću

S obzirom na iznimno velik broj Hrvata (više od 700) koji su članovi triju društava pisaca (DHK, HDP, HKD), relativno ih malen broj ima svoje inernetske stranice (ne više od njih 30-tak). Pritom je zanimljivo da su najkvalitetnije i najsadržajnije web stranice one posvećene jednome piscu koji već više od 100 godina nije među nama.

Radi se o Silviju Strahimiru Kranjčeviću (1865.-1908.), najznačajnijem pjesniku realizma i autoru nekoliko vrlo važnih pjesničkih zbirki, od kojih se kvalitetom izdavajaju ‘’Bugarkinje’’ za koje je Krleža rekao da su predstavile Kranjčevića kao autentičnog ‘’barjaktara slobode’’.

U osmišljavanju i realiziranju internetskih stranica posvećenih životu i radu Silvija Strahimira Kranjčevića sudjelovao je velik tim stručnjaka okupljen oko voditelja projekta mr.sc. Daniela Miščina, koji su se potrudili pjesnikov život sagledati na više razina, zahvaćajući cjelokupni opseg suvremenih multimedijalnih mogućnosti.

Tako stranice, smještene na adresi www.sskranjcevic.hr omogućavaju čitanje Kranjčevićevih stihova direktno iz rukopisa, slušanje dijelova njegove ostavštine u izvedbi vrhunskih dramskih umjetnika (npr. Zlatko Crnković), gledanje brojnih video zapisa vezanih za njegov život i rad, ali i čitanje izvadaka iz originalnih onodobnih tiskovina koje su o Kranjčeviću pisale.

Iznimno sustavna bibliografija Kranjčevićevih djela strukturirana je prema godinama njegova života i donosi iznimno bogat izvor njegovih rukopisa ali i stručnih komentara relevantnih proučavatelja Kranjčevićevih djela, razasutih u mnoštvu članaka o Silviju, a vrlo iscrpan živtopis pjesnika prati gotovo iz mjeseca u mjesec njegova života, donoseći na uvid pregršt originalnih dokumenata vezanih za njegov život i stvaralaštvo, posredovanih osim u obliku izvornih fotografija i rukopisa također i u obliku video i audio zapisa.

Autori stranica povodili su se mišljenjem kako se život jednog čovjeka može doista razumjeti tek u suzvučju sa životima njegovih najbližih, pa su stranice obogatili i ostavštinom Kranjčevićeve obitelji kroz koju se očituje kako su Silvija vidjele oči koje su ga najviše voljele – tako sajt sadrži mnoštvo pisama Silvijeve suruge Ele, čija je ostavština u ovolikom opsegu po prvi put iznesena na svjetlo dana.

www.sskranjcevic.hr

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –