Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.08.2006.

Izašao novi broj časopisa "Fantom slobode"

Izašao je novi broj časopisa "Fantom slobode" - prvi u 2006. godini, koji je sa svojih 235 stranica u cijelosti posvećen autorima iz Istre. Ideja uredništva bila je: nema objedinjavajuće teme niti poetike, već je temeljni zadatak predstaviti pozadinske i mlađe stvaratelje koji su cjelovito artikulirali svoje umjetničke pozicije. Kao zajednička odrednica sedmorici predstavljenih nameće se ona najvažnija: autentičnost. Složenost četiriju različitih književnih i troje fotografskih svjetova razvija se snagom talenta.

Ovaj istarski patchwork nudi od akademski obrazovanih i akademski usmjerenih književnih osobnosti poput Grbića, preko Pekice koji ne odustaje od svog gradića u kojem i iz kojeg svojim performansima, tekstovima i istupima zahvaća svijet ozbiljnije i duhovitije nego većina književnika prvog reda, pa do Igora Ferenca Fere i Roberte Razzi koja u svojoj autodidaktičkoj maniri svemu - kako u slikanju tako i u pisanju i pjevanju - pristupa strasno i snažno.

Fotografija na omotnici prikazuje Istru. Najstvarniju, najozbiljniju, najljepšu, bez apartmanskih intervencija i bez kvazi-brige za staro pod krovom luksuzne vile s bazenom. Do takve Istre ne vode vinske ceste. Vodi senzibilitet i potraga suptilnog mladog fotografa Samira Cerića Kovačevića (1982). Takvu Istru otkrivaju i ostali autori, ne pateći od klasičnih zavičajnih toponima, i dajući joj značaj i čar veći i ljepši od raznih festivala i euroregionalnih zamaha.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –