Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.11.2014.

Izložba 'Beatange, stari pokvarenjak… i ostali' iz kolekcije Voje Šindolića
Održava se
19.11.2014.

Fališ (Festival alternative i ljevice Šibenik) časti kratkim kursom izložbe – "Beatange, stari pokvarenjak… i ostali", iz kolekcije Voje Šindolića, u srijedu 19. studenog u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Dok, caffe bar Škver (Zvonimirova 31).

Na otvaranju izložbe zagrebačka publika moći će vidjeti originalne radove Lawrencea Ferlinghettija, Charlesa Bukowskog, Allena Ginsberga, Roberta Crumba & Williama Burroughsa.

Stihove Voje Šindolića autorima, i njihove posvećene njemu, čitat će: Stanislava Nikolić Aras & Kruno Lokotar.

Vojo Šindolić je od 1975. do 1979. bio je urednik jedinog jugoslavenskog časopisa za rock glazbu Džuboks. Preko njemu najdražeg “westcoast” rocka došao je do prvih informacija o književnicima Beat generacije. Fokusira se na čitanje, a potom i sakupljanje djela predstavnika Beat generacije. U američke Beat krugove uveo ga je Allen Ginsberg, svojevrsni glasnogovornik i ambasador pokreta. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Šindolić, a zahvaljujući Ginsbergu, upoznaje: Williama S. Burroughsa, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, Garyja Snydera, Michaela McClurea, Roberta Creeleyja, Boba Dylana, Patti Smith, Andyja Warhola, Kena Keseyja, Huntera S. Thompsona, Charlesa Bukowskog…

Zajedno s njima, godinama je nastupao u SAD-u i Europi i sustavno prevodio djela koja su obilježila prošlo, ali i ovo stoljeće.

Mnogi od spomenutih književnika usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je Šindolić, prvenstveno kao prijatelj, dobijao neke od likovnih radova čija je vrijednost neprocjenjiva i koji, iz sasvim drugog kuta, govore o jednom od najutjecajnijih umjetničkih pravaca druge polovice dvadesetog stoljeća.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –