Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.11.2014.

Izložba Blago Ivana Mažuranića u Nacionalnoj
Održava se
04.11.2014.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se svečano otvorenje izložbe Blago Ivana Mažuranića u Nacionalnoj, u utorak 4. studenoga u 12 sati, a posjetitelji će je moći razgledati do 8. studenog.

Izložba je postavljena povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Ivana Mažuranića, hrvatskoga književnika, bana i jezikoslovca, pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Njome se želi pokazati koliko je Ivan Mažuranić, osim neupitne državničke uloge, djelovao na hrvatsku kulturu, a taj se utjecaj osjeća i danas. Mažuranić je svojim djelima ostavio traga u književnosti prvenstveno time što je napisao nadopunu Gundulićeva Osmana, te pisanjem svoga najpoznatijeg djela Smrt Smail-age Čengića.

Iz tog se razloga izložba sastoji od značajnih Mažuranićevih rukopisa koji se čuvaju u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK među kojima je i nadopuna Osmana, zatim od najranijih izdanja Smrti Smail-age Čengića do prijevoda spomenutoga djela na brojne jezike kao što su mađarski, armenski, češki, poljski, ruski, albanski, njemački, engleski, španjolski, talijanski, švedski, latinski, esperanto i drugi.

Posredno je ostavio utjecaja u glazbi, ali i u likovnoj umjetnosti. Njegovi su radovi bili inspiracija skladateljima i glazbenicima prilikom komponiranja, a među one koji su skladali inspirirani djelima Mažuranića ubraja se i hrvatski skladatelj Jakov Gotovac.

Njegov utjecaj na likovne umjetnike vidljive je kroz grafičku mapu Sjaj baštine : Hommage à Ivan Mažuranić : 1814. – 1890. koja je objavljena 1990. u povodu stote obljetnice Mažuranićeve smrti.

Na izložbi će se moći vidjeti glazbena i likovna djela koja su inspirirana radovima Ivana Mažuranića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –