Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 14.07.2008.

Izložba 'Petar Zoranić i njegov zadarski krug'
Održava se
15.07.2008.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Narodni muzej Zadar pozivaju na otvaranje izložbe 'Petar Zoranić i njegov zadarski krug' koje će se održati u utorak, 15. srpnja 2008. godine, s početkom u 21 sat u Gradskoj loži, Narodni trg, Zadar.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirala je 2. lipnja 2008. izložbu povodom 500. obljetnice rođenja Petra Zoranića, velikoga renesansnog hrvatskoga književnika koji je prvim hrvatskim romanom «Planine» postavio temelje hrvatskoga književnog stvaralaštva.

Na izložbi su predstavljeni književni i umjetnički opusi Petra Zoranića i njegovih zadarskih suvremenika i sugrađana: Šimuna Kožičića Benje, Andrije Medulića, Brne Karnarutića, Šimuna Budinića i Jurja Barakovića. Izložena su i njihova poprsja, čiji je autor akademski kipar Ratko Petrić. Uz pretiske romana «Planine» te izbor iz literature o Zoraniću i njegovim suvremenicima izložbom se predstavlja i prijepis nepoznate Zoranićeve ekloge.

Zbog važnosti spomenute obljetnice i izuzetno snažnog odjeka u javnosti izložba 'Petar Zoranić i njegov zadarski krug' biti će postavljena u više knjižnica i muzeja širom Republike Hrvatske. Zbog iznimnog značaja za grad Zadar prva će izložba, na poziv Narodnog muzeja Zadar, biti postavljena u Gradskoj loži u Zadru.

Uvodne riječi na izložbi izreći će prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, gospodin Hrvoje Perica, ravnatelj Narodnog muzeja Zadar.

Izložba Petar Zoranić i njegov zadarski krug bit će otvorena od 15. do 25. srpnja 2008.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –