Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N. Bartolčić • 27.09.2012.

Je li dovoljno zvati se J.K. Rowling?

Teško je steći pravi dojam s prevelike distance, no ne treba biti niti preveliki mudrac i zaključiti da će biti jako teško, ako ne i nemoguće, makar i na valovima planetarne mega-popularnosti knjiga o Harryju Potteru, ponoviti magiju sa sasvim drugačijom knjigom, ovaj put namijenjenoj odrasloj publici. Jučerašnji dan u svjetskoj izdavačkoj industriji obilježio je objavljivanje romana J.K. Rowling "The Casual Vacancy", od kojeg i njegova autorica, nebrojeni čitatelji ali i svi u knjiškom biznisu, imaju velika očekivanja.

Bilo je zanimljivo čitati ovih dana kakva je sve organizacijska mašinerija upregnuta u izdavanje jedne jedine knjige, od toga kako je prodaja na svim prodajnim mjestima trebala početi u isto vrijeme, kako su pošiljke knjiga u knjižare i distributivne centre stizale gotovo pa zapečačene, kako su npr. knjižari morali potpisivati ugovore da knjigu neće staviti u prodaju prije zvaničnog sata kada na svim mjestima počinje prodaja, kako su i urednici medija, čiji su kućni recenzenti dobili primjerke romana na čitanje kako bi već prvi dan objavili prve kritike, morali garantirati da neće biti curenja informacija o knjizi, kako... vrlo složena operacija, nezamisliva za npr. hrvatske prilike.

Zanimljivo će biti pratiti i rat cijenama, jer iako je zvanična cijena tvrdoukoričenog izdanja 20 funti, Amazon knjigu prodaje po 9 funti, pa iako je na police knjižara očito stigao možda i najveći hit ove godine, mali knjižari su zapravo u velikim problemima jer im je praktično nemoguće konkurirati velikim predatorima, čak niti poznati Foyles ne može "The Casual Vacancy" ponuditi po cijeni manjoj od 14 funti (a što je popust od 30%), ali je i 5 funti više od posljednje Amazonove "nemoralne ponude".

A prve kritike su vrlo šarolike, od vrlo pozitivnih do pristojno intoniranih tekstova s dosta upitnika, i zapravo će tek vrijeme pokazati, kada cijela gungula prođe, je li Joanne K. Rowling i dojmljiva autorica knjiga za odraslu publiku, sadrži li njezino u osnovi intrigantno kritičko promišljanje društvene stvarnosti kroz format romana i onu literarnu (iz)vrsnost, po kojoj neki ostaju tek osrednji pisci visokih naklada a neke pamtimo bez obzira na brojke, milijune ili stotine tisuća prodanih primjeraka.


Hrvatsko izdanje ‘’The Casual Vacancy’’ J.K.Rowling pojavit će se u izdanju Mozaika knjiga krajem 2012. godine.

– J. K. Rowling –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –