Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 05.03.2009.

Jutro poezije

Još davne 1964. godine, u prostorijama zagrebačke konobe "Staro Petrovo selo", na dan obljetnice samoubojstva Sergeja Jesenjina grupica hrvatskih pjesnika (Gustav Krklec, Vjekoslav Mayer, Vesna Parun, Salih Alić, Berislav Nikpalj idr.) pokrenula je  tjedno okupljanje pjesnika nazvano "Jutro poezije". Manifestacija, bitno obilježena atmosferom boemštine i otvorena svim pjesničkim generacijama, stilovima i poetikama, prvotno se održavala u konobi "Tingl-tangl" u zagrebačkoj Mesničkoj ulici, da bi potom često mijenjala lokacije te se s vremenom pretvorila u vrlo cijenjenu instituciju zagrebačkog kulturnog života.

Od 1964. godine do 1990. godine tjedna pjesnička okupljanja vodila je pjesnikinja Ružica Orešković, a od 1990. do 2008. Saša Meršinjak. Nakon prošlogodišnje smrti Saše Meršinjaka, izabrano je novo vodstvo tribine koje čini predsjednik Robert Roklicer i dopredsjednici Kemal Mujičić Artnam i Davorin Žitnik i koje je, u svrhu bolje organizacije i osiguranja kontinuiranog nastavka manifestacije nedavno osnovalo i istoimenu udrugu.

Manifestacija "Jutro poezije" svake godine dodijeljuje dvije pjesničke nagrade (za neobjavljenu pjesničku knjigu neafirmiranih autora i renomiranih pjesnika) i objavljuje knjige hrvatskih pjesnika. Tako su u njihovoj ediciji već tiskane knjige devetnaest autora među kojima su i renomirane hrvatske pjesnikinje i pjesnici: Vesna Krmpotić, Dijana Burazer, Luko Paljetak, Mate Ganza, Arsen Dedić, Joja Ricov, Dražen Katunarić i drugi.


Od prošle godine "Jutro poezije" ima i svoje internetske stranice s mnoštvom rubrika u kojima se zainteresiranim čitateljima nude na uvid bilbliografije i biografije članova udruge, historijat manifestacije, cijeli niz odabranih pjesama hrvatskih književnika koji su sudjelovali na ‘Jutru poezije’, te informacije o knjigama koje udruga objavljuje i natječajima koje organizira.

U realnom svijetu, "Jutro poezije" pohoditi možete svake subote od 11 sati u caffe baru ‘Krivi put’ u Runjaninovoj 3 (pokraj zagrebačkog Botaničkog vrta). Na tu se novu adresu manifestacija seli od 07.03.2009. iz razloga velike posjećenosti – na tribini održanoj 28.02. okupilo se više od pedeset pjesnika i posjetitelja što je dvostruko veći kapacitet nego što je tadašnje okupljalište (caffe bar ‘Baza’) u mogućnosti prihvatiti.

Manifestacija se skrasila i u međumrežju i željno očekuje sve ljubitelje domaćeg pjesmotvorstva.

www.jutropoezije.hr/

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –