Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 04.04.2006.

"Karaula" - promocija knjige i dokumentarca

Fraktura, NP7, Propeler Film i Blitz film promoviraju knjigu - scenarij "Ništa nas ne smije iznenaditi – Karaula" Ante Tomića i Rajka Grlića te dokumentarnog filma "Deseti film" autora Igora Mirkovića o snimanju filma "Karaula". Kada i gdje? U utorak 04. travnja 2006 u multiplexu Cinestar, dvorana 13, s početkom u 13:05 h.

Na promociji će govoriti izdavač Seid Serdarević, koscenarist Rajko Grlić te redatelj dokumentarnog filma Igor Mirković.

O knjizi:

Izdavanje knjiga scenarija i nije neki uobičajeni nakladnički posao, uvijek je to prije iznimka nego li pravilo, a kada tome dodamo da se u uz scenarij nalazi i roman po kojem je scenarij nastao dobivamo, čini mi se, jednu vrlo rijetku i po mnogo čemu specifičnu knjigu. Roman Ante Tomića "Ništa nas ne smije iznenaditi" i scenarij Rajka Grlića i Ante Tomića za film "Karaula" u ovoj se knjizi susreću i čitatelju otvaraju čitav niz mogućih čitanja jednog romana. Naime vidjeti kako je iz romana nastajao scenarij pokazuje kako se knjiga može adaptirati i kako se sve može iščitavati. Ona, kao što iz teorije znamo, činom svoga objavljivanja počinje živjeti svoj samostalni život neovisan od autora i svih njegovih misli i primisli koje je imao prilikom pisanja, sada na jednom mjestu vidimo jedan od tih života, ali istovremeno i roman i scenarij počinju živjeti svoj samostalni život.

O filmu:

"Deseti film" je dokumentarac o trogodišnjem procesu rađanja filma "Karaula", od prvih nejasnih ideja i skica na papiru, preko duge potrage za glumcima, do kompliciranog snimanja u kojem je sudjelovala ekipa od stotinu i dvadeset ljudi iz pet država. O avanturi stvaranja, radostima, nervozama, euforijama, o plovidbi kroz nemirne vode i oluje - o procesu nastajanja "Karaule" ili bilo kojeg drugog filma. Snimatelj i redatelj Igor Mirković bio je i sam član ekipe i to mu je dalo mogućnost kakva se rijetko pruža autorima dokumentaraca o snimanju filma: da bude svuda, vidi i snimi baš sve. Da snimi probe, pripreme, zebnje, uspjehe, pehove - pedeset i tri dana i noći borbe da se dogodi film. Ovo svjedočanstvo iz najneposrednije moguće blizine demistificira proces stvaranja iluzije, sve kroz vizuru redatelja Rajka Grlića i njegovo golemo filmaško iskustvo, jer "Karaula" je njegov - deseti film.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –