Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 20.02.2008.

Književna tribina : 'Mačka u visokom društvu', Irina Aleksander
Održava se
21.02.2008.

U Booksi će se u četvrtak, 21. veljače 2008. s početkom u 20 sati, održati književna tribina 'Mačka u visokom društvu', posvećena velikoj svjetskoj dami Irini Aleksander, ruskinji tajnovite prošlosti koja je jedno vrijeme živjela u Zagrebu te vodila posljednji literarni salon u Ðorđićevoj ulici.

Popularna Iročka, prijateljica Krleže i drugih istaknutih hrvatskih i svjetskih intelektualaca, spisateljica, glumica, scenaristica i prije svega svjetska dama iza sebe je ostavila brojne kontroverze i tajnom obavijene dijelove svoje biografije. Iako tribina neće odgovoriti na pitanje je li Irina Aleksander bila ruska špijunka, gosti će se potruditi predstaviti različite aspekte njezinog života od filma, preko književnosti, prijateljstava s velikim imenima 20. stoljeća (kao što su Henry Miller, Evgenij Zamjatin te Tito), do njezinog prisustva u tekstovima književnika kao što su Vladimir Nabokov i Anais Nin.

Nakon uvodnih ulomaka iz filma 'Irina' Željka Senečića o Irini će govoriti: njezin nećak Ivan Mirnić, Velimir Visković, Nikica Gilić, Ingrid Šafranek, Slavica Jakobović te Irena Lukšić.

Kod nas su prevedeni Irinini memoari 'Svi životi jedne ljubavi', te zbirka tekstova i dokumenata koji predstavljaju njezina razmišljanja i život pod nazivom 'Samo činjenice, molim!'

Dođite i saznajte tko je žena koja je od svog rođenja u Rusiji 1900. i smrti u Genevi 2002. prokrstarila cijeli svijet i zaista bila na pravim mjestima u pravo vrijeme.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –