Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.03.2010.

Književni Budoar u Booksi : 'Noćno putovanje Poslanika Muhammeda'

U sklopu programa Književni Budoar koji će se u utorak 9. ožujka 2010. u 18:00 sati održati u zagrebačkoj Booksi, Dušanka Profeta razgovara sa Sinanom Gudževićem o knjizi "Noćno putovanje Poslanika Muhammeda" (V.B.Z., 2007).
 
O knjizi "Noćno putovanje Poslanika Muhammeda" (lat. Liber Scale Machommeti; arap. Kitab al-mi'radž) Neven Jovanović piše: "Ovaj je arapski tekst očuvan zahvaljujući latinskom prijevodu; to djelo muslimanske književnosti radnjom frapantno sliči jednom od klasika kršćanskoga Zapada (pri čemu je djelo starije od tog klasika); napokon, ta knjiga barem osam stoljeća paralelno postoji kao rukopis zaboravljen u nekoliko velikih knjižnica – i kao živa usmena pripovijest (stigavši, tijekom svojih putovanja od usta do usta, i do Bosne, Hercegovine, Sandžaka, Kosova, Makedonije)."

U romanistici i komparatistici dvadesetoga stoljeća "Noćno putovanje Poslanika Muhammeda" etabliralo se kao nezaobilazan izvor u govoru o Danteovim modelima za "Božansku komediju", kršćansku poemu par excellence. U Francuskoj i Italiji ponovno otkrivanje i prevođenje ove pripovijesti bili su, devedesetih godina XX. stoljeća, prvorazredan kulturni događaj.

Knjigu je preveo i u najboljem smislu riječi priredio Sinan Gudžević s kojim će biti razgovara o labirintima tekstova, jezika, tradicija, biblioteka i pripovijesti u koje vodi ova knjiga.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –