Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 18.11.2011.

'Književni petak' na blogu

Diljem Hrvatske, u Zagrebu pogotovo, gotovo svakodnevno se održavaju brojne književne večeri i tribine. Uglavnom se radi o predstavljanjima knjiga koje organiziraju izdavači, u cilju boljeg plasmana svojih izdanja. No jedna se tribina izdvaja - to je ‘Književni petak', književna tribina koja se redovito održava već punih 55 godina, još od 4. studenog davne 1955.godine, kad je u prostoru Radničke bilbioteke u Zagrebu gostovao Vladan Desnice.

Kao najvažniji gosti tribine pamte se Guenter Grass, Jean-Paul Sartre, Hans Magnus Enzensberger, Jirij Menzel,  Alain Finkielkraut, a tribina je naravno ugostila i velik broj hrvatskih autora te brojne autore s prostora bivše Jugoslavije.

‘Književni petak' mijenjao je mjesta održavanja, mijenjao je i voditelje, ali najvažnije je da i danas postojano traje i odražava se svakog petka u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu, točnije u Galeriji Kupola na trećem katu.


Od ove godine ‘Književni petak' ima dva urednika-voditelja, to su Tonči Valentić i Gordan Nuhanović, a novost je i blog.

Na adresi  http://knjizevnostnapetku.blog.hr  urednici objavljuju najave tribina  spodacima o tematici naredne tribine i autorima koji će gostovati, tu su i tekstovi u kojima komentiraju održane tribine, a na blogu su dostupni i video materijali s ulomcima iz održanih manifestacija.

knjizevnostnapetku.blog.hr

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –