Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.11.2016.

Književnost starog Egipta u knjižari Vuković&Runjić
Održava se
01.12.2016.-19.01.2017.

U zagrebačkoj knjižari Vuković&Runjić počinje serija predavanja povjesničara i egiptologa Daniela Rafaelića koji će vas povesti na putovanje spisima, pjesmama i pričama starih Egipćana. Dok će se prvo predavanje dotaknuti kralja Keopsa i čarobnjaka, 'šećer na kraju' bit će stihovi ljubavne poezije iz 1200 g.pr. Kr., sve u ritmu jednom tjedno četvrtkom u 18.30 sati.

Književnost starog Egipta, sačuvana na papirusima raspršenim po brojnim svjetskim muzejima, često je imala i višu funkciju; s jedne strane odražavala je stvarnost faraonskog doba dok je s druge osiguravala čitatelju i dodir metafizike. Svaka od priča miješa stvarno i imaginarno, svaka ima i do danas nerazjašnjene rebuse i ključeve za dodatno razumijevanje vremena kada su Egiptom vladali faraoni. Ti su tekstovi često i kritični prema vlasti, bave se ratovima, atentatima na vladara te orgijastičkim ponašanjem pojedinih članova faraonovog dvora.

S druge pak strane štite tzv. malog čovjeka, detaljno opisuju njegove ljubavne boli i zanose, unutarnje borbe i javna slavlja. Prolazeći kroz ove tekstove, polaznici će uz sama predavanja vidjeti i neke od rijetkih filmskih uprizorenja staroegipatskih priča kao i neke od najvažnijih umjetnina koje se napajaju baš tim tekstovima. Obogatit će pritom svoje poznavanje izvorišta svjetske pisane riječi, povijesti i arheologije starog Egipta, upoznati se s nekim od manje poznatih lokaliteta i podsjetiti na najpoznatije umjetničke vrhunce civilizacije koja je još uvijek neraskidivo povezana i s našom sadašnjošću.

Svi upiti i upisi mogu se obaviti izravno u knjižari u Teslinoj 16 ili putem epošte: vukovicirunjic01@inet.hr.

Raspored predavanja:

1.12.2016.
Kralj Keops i čarobnjaci – 2500. g. pr. Kr.

Najpoznatiji od svih faraona za drevne je Egipćane bio junak serije priča u kojima se dokoni faraon bori s čarima nagih haremskih djevojaka kao i brojnim čarobnjacima koji su obitavali na dvoru graditelja Velike piramide.

8.12.2016.
Priča o razgovorljivom seljaku – 2100. g. pr. Kr.

Rijetko je koja priča iz prošlosti sačuvala toliku humanost i brigu za drugoga, poput ove. Opljačkan, pretučen i obespravljen, seljak odluči potražiti zadovoljštinu kod samog faraona. Njegova mu je elokventnost u tome najjače oružje. Njegov je glas ponovno oživio i u jednom od najljepših filmova modernog Egipta.

15.12.2016.
Priča o brodolomcu – 1900. g. pr. Kr.

U svojoj osnovi iznimno cinična, ovo je priča u kojoj nasukani mornar na začaranom otoku susreće čudesna bića i duše umrlih. Ona ipak ima svoju stvarnu potvrdu u slavnoj ekspediciji faraonke Hatšepsut u do tada nepoznatu, a iznimno opasnu, zemlju Punt.

22.12.2016.
Roman o Sinuheu – 1800. g. pr. Kr.

Brutalno ubojstvo faraona Amenemheta pronašlo je svoje utočište i u najljepšoj, i najnapetijoj od svih staroegipatskih priča. Često nazivana i romanom, ona je iznimno utjecala kako na književni tako i na filmski izgled drevnog Egipta.

12.01.2017.
Priča o dva brata – 1200. g. pr. Kr.

Bratsko suparništvo čest je motiv staroegipatske uljudbe, no nikad se jedan drevni tekst nije toliko približio jednom od najpoznatijih tekstova iz Biblije. Ne čudi stoga da je baš ovaj tekst nerijetko tranponiran u poeziju, književnost i kinematografiju.

19.01.2017.
Ljubavna poezija – 1200 g. pr. Kr.

Ciklus ljubavnih pjesama koje su Egipćani i Egipćanke posvećivali svojim ljubavima i danas oduševljavaju kako bogatstvom svojih motiva, tako i svojim egzotičnim jezikom. Prepune strasti, putenosti i ljubavnog zanosa, predstavit će se polaznicima onako kako te pjesme i zaslužuju – uživo uz glazbenu pratnju.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –