Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Jasminka Šikić • 08.04.2005.

Krimić u mailovima

Michael Betcherman, pisac i scenarist iz Kanade i David Diamond, novinar i književnik iz Kalifornije, dosjetili su se neuobičajenoj formi prezentacije kriminalističke priče. “The Daughters of Freya” je kriminalistički roman koji do čitatelja dopire kroz stotinjak e-mail poruka u periodu od oko tri tjedna. Zainteresiranim čitateljima priča je strukturirana u obliku “kopija” mailova koje glavna junakinja razmjenuje s ostalim likovima romana, čime se pojačava napetost i osjećaj realnosti priče. Naravno, samo prva tri e-maila možete pročitati besplatno, a ako vas priča povuče, cijelo djelo tj. ostatak mailova plaćate 7.49 $.

Okosnica radnje je potraga za djevojkom Lisom, za kojom se traga nakon što se priključila kalifornijskom kultu koji propovijeda seksualne odnose sa strancima kao put prema svjetskom miru. Prva poruka, kojom roman i započinje, jest poruka Lisina oca Dona njegovoj prijateljici Samanthi, u kojoj je očajnički moli za pomoć. Samantha, novinarka čiji je privatni život ionako u popriličnoj zbrci, odlučuje pomoći prijatelju, istražiti stvar i napisati novinarsku priču u kojoj bi raskrinkala kult, ne bi li na taj način pomogla prijateljevoj kćeri da se “vrati na pravi put”…

Ovaj književni eksperiment do sada je dobio vrlo dobre kritike, iako se napominje kako ovo nije prvi takav projekt na webu. Naime, idejnim začetnikom naracije kroz mailove smatra se Carl Steadman, sa svojom kratkom fikcijom “Two Solitudes” iz 1994. godine.

Hrvatski krim-pisci, što se čeka?

emailmystery.com

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –