Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / tportal.hr • 08.07.2017.

Kristian Novak dobitnik desete po redu književne nagrade tportala za roman 'Ciganin, ali najljepši'

Kristian Novak

Ciganin, ali najljepši Novak Kristian

Desetu po redu književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, dobio je Kristian Novak za svoj treći roman 'Ciganin, ali najljepši' u izdanju Naklade OceanMore, a nagrada vrijedna pedeset tisuća kuna, statua tipkovnice i Lenovo phablet uručeni su mu u petak navečer na svečanom proglašenju dobitnika u Zagrebu.


Peteročlani žiri tportalove književne nagrade roman@tportal.hr koji čine Miroslav Mićanović (predsjednik žirija), publicistica i književna kritičarka Katarina Luketić, spisateljica i kritičarka Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan obrazložio je svoju odluku da 10. književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman dobiva Kristian Novak za 'Ciganina, ali najljepšeg'.

Podsjetimo, u finalu tportalove književne nagrade vrijedne 50 tisuća kuna u konkurenciji su još bili sljedeći naslovi: "Stajska bolest" Slađane Bukovac, "EEG" Daše Drndić, "Sjećanje šume" Damira Karakaša i "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević.

U srazu kultura, među kojima je i onaj bliskoistočne i domaće, izoštrava se strah od Drugog, kakav god bio – jer nije 'naš'. Autor uvjerljivo gradi složene odnose i napetosti između različitih kultura, između pojedinca i grupe, tj. individualne i kolektivne psihologije, ponire u dubine podsvijesti, u mračne slojeve uvriježenih predodžbi i stereotipova.

Treći roman Kristiana Novaka počinje poučkom o izvornim strahovima (od buke i padanja), a završava posljedicama fobija kojima nas uči kultura, tj. mučnom pričom o stjecanju samosvojnosti i pravu na identitet onkraj zadanosti i društvenih obrazaca. U četiri pripovjedna toka, kroz četiri autentična glasa, isprepliće se dramatična pripovijest u čijem je središtu naizgled ubojstvo, ali zapravo nedopuštena ljubav između sredovječne Međimurke i mladoga lokalnog Roma. U srazu kultura, među kojima je i onaj bliskoistočne i domaće, izoštrava se strah od Drugog, kakav god bio – jer nije 'naš'. Autor uvjerljivo gradi složene odnose i napetosti između različitih kultura, između pojedinca i grupe, tj. individualne i kolektivne psihologije, ponire u dubine podsvijesti, u mračne slojeve uvriježenih predodžbi i stereotipova. A kada glas mladog Roma, krene u fantazmagorične i halucinantne vode, iluzije o sebi i Drugome, odlaze u mučnu 'nelagodu u kulturi'. Jezična dotjeranost teksta, dinamična dijaloška forma, do detalja razrađena različitost pripovjednih glasova, čine ovaj roman značenjski snažnim i trajnim.

(iz obrazloženja odluke žirija)

Kristian Novak

Ciganin, ali najljepši

  • Naklada OceanMore 11/2016.
  • 400 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533320496
  • Cijena 149.00 kn

"Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih – jer leševe bez lica teško je identificirati – i istragom, i lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati, ni suditi, jer je krimić koliko i "Zločin i kazna". 

– Pisci na mreži - Kristian Novak –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –