Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 09.06.2012.

Kritična masa

"Kritična masa" novi je internetski portal posvećen književnosti, i za razliku od svih postojećih takovrsnih portala, "Kritična masa" jest trojezični (hrvatski, engleski, njemački) portal. Uz klasično informiranje, namjerava stvoriti bazu podataka o hrvatskoj književnosti i kulturi, namijenjenu domaćoj i inozemnoj publici te stranim izdavačima, agentima, novinarima, znanstvenicima itd. s ciljem veće vidljivosti hrvatske kulture u inozemstvu.

Dio portala na hrvatskom usmjeren je prema domaćoj stručnoj i književnoj publici te prema prevoditeljima i drugim strancima koji čitaju hrvatski. Hrvatska i engleska verzija već su dostupne, a njemačka je verzija  još u izradi.

Da približavanje hrvatske književnosti inozemnoj publici nije tek puka floskula dokazuje engleska verzija portala koja je sadržajno bogatija od hrvatske (hrvatska verzija npr. ne sadrži rubriku poezija dok je ona na engleskoj verziji prisutna) i ispunjena je prijevodima rukopisa brojnih autora u rubrikama proza, poezija, eseji, intervjui, vijesti, prelistavanje i panorama.

Zanimljivost je rubrika "javna rasprava" u kojoj je zasad zastupljena tek Deklaracija o znanosti i visokom obrazovanju, a nažalost, izostavljen je aktualni prijedlog zakona o HRT-u. Portal zasad ne omogućava interakciju s publikom (nema rubrike komentara ispod tekstova) što rubriku "javna rasprava" prilično obesmišljava, odnosno ona ostaje samo na informativnosti. Kad smo kod nedostataka, valja primijetiti da su zasad svi zastupljeni autori na obje verzije portala isključivo članovi HDP-a.

Sajt je pregledan i vrlo funkcionalan, dizajn je jednostavan, uz odlično rješenje crno-bijelih fotografija koje približavanjem kursora postaju kolorirane. Portal je pokrenula udruga Cogito, podržana od zaklade Adris, ali, nažalost, nedostaje impresum pa nam nije poznato tko portal ispunjava tekstovima i odgovara za njegov sadržaj te kome  možemo zahvaliti na obogaćenju scene.

"Kritičnoj masi" želimo da ustraje i zaživi, unatoč činjenici što je pokrenuta bez financijske potpore Ministarstva kulture (što možete provjeriti na popisu odbijenica).

www.kriticnamasa.com/index.php

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –