Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Nenad Bartolčić • 29.01.2006.

Kulturpunkt.hr

Posljednjih tjedana sve češće navraćam na stranice ovog sve zanimljivijeg portala na hrvatskoj (kontra)kulturnoj sceni jer u poplavi sadržaja vezanih uz institucionalizirane (i komercijalizirane) kulturnjačke projekte, odavno već postoji potreba za drugačijom prezentacijom, i po izboru i po pristupu. A Kulturpunkt.hr to nudi, pri čemu u fokusu uredništva nisu samo ovdašnji sadržaji, već on nastoji biti i poveznicom sa srodnim tendencijama u bližoj nam pa i daljnjoj okolici (čitaj: svijetu). Iako mu još malo nedostaje dinamike, tj. intenzivnijeg refreshanja sadržaja, već su i po tom pitanju učinjeni značajni pomaci, pa je nužnost češćeg čitanja/razgledavanja ovog portala svakim danom sve veća.

A nije na odmet citirati što se o projektu "Kulturpunkt.hr" piše i na samim stranicama portala:

"Početkom 2005. godine Savez udruga Klubtura pokrenuo je portal Kulturpunkt.hr s namjerom da se poveća vidljivost osnaženog nevladinog kulturnog i civilnog sektora koje, posljednjih nekoliko godina, obilježava intenzivna dinamika proizvodnje i širenje polja djelovanja.

Proizvodnja i produkcija nezavisne kulturne scene prepoznata je u Hrvatskoj, a zbog osobitog umrežavanja i kvalitete programa ona je i tema razgovora u europskom kulturnom kontekstu. Međutim, ona i dalje nije medijski vidljiva. Stoga je pokrenut portal Kulturpunkt.hr kako bi se prekinuo trend nedovoljne prisutnosti nezavisne kulturne scene te potaknuli ostali mediji da prate njezinu produkciju i proizvodnju i to na adekvatan način.

Akumuliranjem većeg broja relevantnih informacija o samim organizacijama i njihovim permanentnim aktivnostima kroz stvaranje pregledne i aktualne baze podataka te prikupljanjem i objavljivanjem aktualnih članaka o pojedinim temama, Kulturpunkt.hr daje izravan, kvalitetan i sustavan odgovor na opisanu potrebu.

Portal kulturpunkt.hr otvara intenzivniju komunikaciju između proizvođača i posjetitelja programa, te je prostor koji predstavlja protutežu komercijalnim časopisima i web portalima na području pop-kulture, odnosno kulture općenito.

Urednička politika portala Kulturpunkt.hr jasno je postavljena: zanima se za aktualne teme, objektivne informacije i odustaje od naklonjenosti kulturi senzacionalizma, zanima se za nove oblike kulturne proizvodnje na civilnoj sceni u Hrvatskoj i šire, posebice prateći nove oblike organiziranja (neprofitni klubovi, mreže i slično) pri čemu koristi prednosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Kulturpunkt.hr potiče kulturu mladih, urbanu i klupsku kulturu, suvremenu umjetnost, nove tehnologije, alternativne ekonomije, slobodni software itd., bilo da dolaze kao proizvod nezavisnih kulturnjaka ili institucionalnog okvira."

www.kulturpunkt.hr/

– Povezani sadržaj –

Link • 30.10.2013.

Književni petak

– Pretraži sve članke –