Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.06.2008.

Ljubljana proglašena 'Svjetskom prijestolnicom knjige 2010.'

U konkurenciji za UNESCO-vu svjetsku prijestolnicu knjige 2010. godine (World Book Capital 2010), Ljubljana je pobijedila gradove kandidate: Beč, Lisabon, Rigu, St. Peterburg, Wellington i Guadalajaru i tako službeno postala 'Svjetska prijestolnica knjige' za 2010. godinu.

U konkurenciji za ovu prestižnu titulu, Ljubljana je odnijela pobjedu „zbog kvalitete prijave kao i zbog raznolikosti i bogatstva programa kojeg su snažno i entuzijastično podržali svi čimbenici knjiškog tržišta (nakladnici, autori, knjižare i knjižnice).

Počevši od 2001. godine, UNESCO, u suradnji s International Publishers Association (IPA), International Booksellers Federation (IBF) i International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), svake godine odabire 'Svjetsku prijestolnicu knjige' (World Book Capital), čiji je cilj promicanje knjige i kulture čitanja kao i nacionalnih književnosti i autora u svijetu.

Ljubljana će biti deseta po redu prijestolnica knjige nakon što su ovu titulu ponijeli Madrid (2001), Aleksandrija (2002), New Delhi (2003), Antwerpen (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007) i Amsterdam (2008), a za 2009. prihvaćena je kandidatura Bejruta.

Od grada koji je odabran za ovu prestižnu titulu očekuje se da u razdoblju od 23. travnja 2010. do 23. travnja 2011. organizira cijeli niz manifestacija koje promoviraju knjigu i kulturu čitanja, a Slovenija namjerava organizirati svjetski kongres pod nazivom "Knjiga kao nositelj razvoja čovječanstva", programe "Ljubljana čita" i "Knjiga i grad", literarni festival posvećen svjetskim književnostima i još mnogo toga. U planu je i pokretanje dvotjednika koji bi pratio područje kulture, medija i uopće intelektualne teme.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 2,1 milijun eura, od čega bi 1,4 milijun uložile partnerske organizacije na projektu, polovicu sredstava osigurala bi gradska općina Ljubljana, a ostatak bi se namaknuo od sponzora i preostalih zainteresiranih podupiratelja projekta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –