Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 22.12.2006.

Luc Besson u Zagrebu
Održava se
27.12.2006.

Jedan od najpoznatijih redatelja današnjice, Luc Besson, dolazi u Zagreb u povodu svečane premijere svog novog uratka, animiranog filma «Artur u zemlji Minimoya», nastalog prema njegovom književnom predlošku kojeg je u Hrvatskoj objavio Algoritam. U srijedu, 27. prosinca, od 17.30 do 18.30 sati, u Algoritmovom Bookshopu, potpisivati će primjerke svoje knjige o avanturama dječaka Arthura u zemlji sićušnih Minimejaca.

Proslavljeni filmaš i autor tako će postati još jedna u nizu svjetskih zvijezda koje su se odlučile na posjet Hrvatskoj, a u Zagrebu, u koji bi trebao stići svojim privatnim zrakoplovom, Besson bi se trebao zadržati dva dana te održati konferenciju za novinare.

Luc Besson je danas nesumnjivo prvo ime europskog filma, ali i graditelj nove europske filmske industrije koja postaje kreativna protuteža moćnom Hollywoodu. Nakon velikih uspjeha filmova "Veliko plavetnilo", "Nikita" i "Peti element", "Arthur u zemlji Minimoya" predstavlja novi i do sada neviđeni iskorak europske, ali i svjetske filmske industrije. Kao jedinstven spoj igranog filma i 3D animacije, "Arthur u zemlji Minimoya" je stvaran čak pet godina, povezujući vodeće europske umjetnike s raznih područja, a rezultat je obiteljski film koji će zbog svevremenske priče, zadivljujuće filmske fotografije i jedinstvenih likova postaviti nove standarde u filmskoj industriji.

Uz film se već sada veže nekoliko rekorda, poput onog za najveći budžet u povijesti europskog animiranog filma (osamdeset i pet milijuna dolara). Film će biti distribuiran u više od četrdeset zemalja, uključujući i Hrvatsku, a prikazivanje filma pratit će marketinška kampanja vrijedna stotinu dvadeset i pet milijuna dolara. Glasove i originalnu glazbu za film uključuju svjetski poznate umjetnike poput Davida Bowiea, Madonne i Snoop Dogga, te nezaobilaznog Erica Serru, koji je skladao glazbu za gotovo sve Bessonove filmove. Uz Freddieja Highmorea i Miju Farrrow koji tumače Arthura i njegovu baku, u originalnoj verziji filma glasove su dali i David Bowie, Madonna, Snoop Dog i Penny Balfour.

Do sad su u nakladi Algoritma, izašla dva nastavka fantastičnih avantura malog Arthura: «Arthur u zemlji Minimejaca» i njegov nastavak «Arthur i zabranjeni grad».

***

Luc Besson rođen je u Parizu 1959. godine. Roditelji su mu bili instruktori ronjenja. Njihovo nekonvencionalno zanimanje jako je utjecalo na mladog Luca, koji se cijelo mladenaštvo nadao postati pomorskim istraživačem.

Kada mu je nesreća tijekom ronjenja zauvijek onemogućila bavljenje tim sportom, Luc se odlučio na snimanje filmova. Prije no što je sreću odlučio okušati u SAD-u, radio je nekoliko sve moguće poslove u francuskoj filmskoj industriji, a nakon povratka u domovinu, osnovao je vlastitu filmsku kompaniju. Luc je započeo pisati, režirati i producirati vlastite filmove i uskoro doživio uspjeh u Francuskoj.

1997. godine, njegov film "Peti element" doživio je golem uspjeh izvan Francuske, a "La Femme Nikita" i "Ivana Orleanska", raniji "Subway" i kultno "Veliko plavetnilo" samo potvrdili status iznimnog filmaša.

Nedavno je izjavio da nakon trilogije o Arturu, više ne namjerava režirati filmove, već se želi isključivo posvetiti produkciji.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –