Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.01.2010.

Maša Kolanović : 'Zagorkin popularni feminizam'
Održava se
20.01.2010.

U sklopu ciklusa javnih predavanja o Mariji Jurić Zagorki, koje Centar za ženske studije organizira svakog trećeg četvrtka u mjesecu u prostoru Zagorka (Dolac 8, Zagreb), u četvrtak 21. siječnja 2010., u 19 sati, Maša Kolanović će održati predavanje "Zagorkin popularni feminizam".

Zagorkinu golemu novinarsku produkciju, uz simbolički kontekst što je okružuje, možemo promatrati i kao pisani dio 'dokumentarne kulture' specifične 'strukture osjećaja' vremena u kojem je stvarala. Predavanje će predstaviti diskurzivno prožimanje Zagorkinih romansi s njezinim nefikcionalnim tekstovima objavljenima u novinama i časopisima (političke reportaže, kolumne o popularnoj kulturi i svakodnevici i dr.) u kontekstu 'politike popularnog' upisane u cjelokupan spisateljski rad ove autorice u kojoj feminizam zauzima ključno mjesto.

Specifičan Zagorkin feminizam ostvaren u popularnoj kulturi bit će prikazan na primjeru kulturalne analize Zagorkinih novinskih tekstova što odražavaju njezine poglede na poziciju tzv. obične žene u kontekstu patrijarhalne kulture njezina vremena, kao i artikulacije ženstvenosti u Zagorkinim novinskim tekstovima i romansama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –