Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N. Bartolčić • 26.06.2012.

Ministarstvo kulture ipak ne preskače ljetni rok otkupa knjiga

Iako je Ministarstvo kulture RH krajem svibnja uputilo dopis u kojem je obavijestilo hrvatske nakladnike da "ponajprije zbog financijskih razloga, ali i zbog malog broja do sada prijavljenih knjiga, nakon obavljenog otkupa travanj/svibanj, sljedeći će se otkup provesti tek u rujnu" očito je da je Ministarstvo suočeno s izrazito negativnom recepcijom u cehu takve odluke preispitalo svoju odluku i promijenilo je. Otkupa će ipak biti, i to u srpnju, kada i novoizabrano Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo započinje s radom.


Obavijest Ministartsva kulture prenosimo u cijelosti:

"Temeljem Javnog poziva za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2012. godini  Ministarstvo kulture otkupljivat će knjige i u ljetnom roku, odnosno prvi sljedeći krug otkupa neće se održati u rujnu, kao što je bilo najavljeno, već u srpnju.
 

Novoimenovano Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo 16. srpnja 2012. godine održat će prvu sjednicu na kojoj će razmotriti prijave za otkup knjiga zaprimljene u Ministarstvu kulture najkasnije do 12. srpnja."


Očito da je prethodna odluka bila nedovoljno promišljena i zbrzana, no dobro je da Ministarstvo ipak osluškuje reakcije baze, jer bez obzira na nedostatak sredstava otkupi u najavljenim rokovima se ne bi smjeli odgađati, pogotovo ne u ova krizna vremena kada svi dionici lanca knjiga jedva spajaju kraj s krajem.

A neovisno o financijama, nalaženje izlike u premalom broju prijavljenih naslova je u početku bila neprihvatljiva, jer bolje je da se otkupi makar par desetaka naslova nego niti jedan u redovnom roku.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –