Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.10.2012.

Mjesec hrvatske knjige 2012.
Održava se
15.10.2012.

Mjesec hrvatske knjige 2012. održat će u knjižnicama širom Hrvatske, od 15. listopada do 15. studenoga 2012. godine, sa središnjom temom posvećenoj Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Svečano otvaranje Mjeseca mjeseca hrvatske knjige 2012. održat će se u ponedjeljak 15. listopada u 11:00 sati u Čakovcu, Scheierova zgrada, Matice hrvatske 4.

U programu svečanog otvorenja sudjelovat će: Ivan Perhoč, župan Međimurske županije, Branko Šalamon, gradonačelnik grada Čakovca, Ljiljana Križan, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Nikola Zrinski“, Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2012., te Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture.

Prilikom otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 2012. bit će objavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području romanesknog stvaralaštva za 2011. godinu Ministarstva kulture RH. 

Od središnjih programa Mjeseca hrvatske knjige 2012. organizatori izdvajaju stručni skup "Školske knjižnice – ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost", koji će se održati od 19.-20. listopada u Zagrebu, te znanstveni skup o Hilarionu Gašparotiju, koji će se održati 25. listopada u Samoboru, povodom 250. godišnjice smrti ovog hrvatskog svećenika i redovnika i 770. obljetnice postojanja Grada Samobora.

Knjižnice će zajednički sudjelovati i na ovogodišnjem Interliberu, od 13. do 18. studenog, na kojem će biti organizirane radionice za djecu i mlade, a knjižnice i knjižničarska društva izložit će na posebnom štandu svoja izdanja.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2012. organiziran je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom "Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!", namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola.

Zajednička akcija svih knjižnica pod nazivom "Čitajmo zajedno" održat će se 23. listopada na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem popularizacije čitanja. Pod zajedničkim nazivom "Čitajmo zajedno" u knjižnicama, na trgovima, u parkovima, pred školama, knjižarama... u mnogim gradovima i naseljima čitat će se ulomci romana, pjesme, priče... Čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi i bake, slučajni prolaznici...

Na Dan hrvatskih knjižnica, koji će se obilježiti 11. studenog 2012. Hrvatsko knjižničarsko društvo predstavit će po prvi puta Knjižnicu godine.

Dakako, ovo je samo mali dio programskih događanja koja će se tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2012. održavati u knjižnicama širom Hrvatske, od brojnih gostovanja autora, različitih radionica, izložbi, čitanja, predavanja... svatko će pronaći nešto za sebe!

Više o programu u Vašem gradu potražite u programskoj knjižici!

– Mjesec hrvatske knjige 2012. - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –