Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.10.2013.

Mjesec hrvatske knjige 2013.
Održava se
15.10.2013.

Već tradicionalno, od 15. listopada do 15. studenog, brojne knjižnice u Hrvatskoj raznovrsnim programima obilježavaju Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnji moto manifestacije je "Tko čita (ne) skita!"

Svečanost otvaranja održat će se 15. listopada u Labinu, prigodom otvorenja novog prostora Gradske knjižnice i čitaonice Labin.

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija za promicanja knjige i čitanja koja je organizirana sa središnjim programima (program otvaranja, zatvaranja, okrugli stol, nacionalni kviz ili program od posebnog značenja), i s programima koji se odvijaju na lokalnoj razini, gdje svaka od ustanova (knjižnica sa suradnicima i partnerima), organizira svoje programe.

Središnji programi:

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

U Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja svake godine sudjeluje više od 4000 djece iz svih krajeva Hrvatske. Ovogodišnji kviz nosi naziv "Pročitaj tri dnevnika i pobijedi", a provodi se putem škola, knjižnica i kulturnih društava te za hrvatsku djecu u susjednim zemljama. Za sudjelovanje u ovogodišnjem online kvizu, koji se nalazi na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz/, treba pročitati knjige: Sanja Polak "Pobuna Pauline P.", Damir Mađarić "Kako smo od bankrota spasili mamu i tatu" i Jeff Kinney "Gregov dnevnik: Rodrick rastura".

Izvlačenje i dodjela glavne i utješnih nagrada pobjednicima iz svih knjižnica koje su sudjelovale u kvizu, održat će se na završnoj svečanosti koja se odvija u okviru sajma knjiga Interliber, u petak 15. studenog u 12,00 sati.

Čitajmo naglas, 23. listopada

Na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, otvorenim prostorima, knjižnicama održat će se jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja. Čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici…

Natjecanje Čitajmo naglas, čitajmo zajedno

Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva održat će akciju Čitajmo naglas, čitajmo zajedno koja se organizira u okviru Europske godine čitanja naglas. Akcija je zamišljena kao natjecanje za učenike osnovnih škola od 3. do  8. razreda u gradovima Republike Hrvatske. Cilj je ove akcije poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Finalno natjecanje održat će se 13. studenog na Interliberu. Svi potrebni materijali za organizaciju natjecanja mogu se preuzeti s mrežne stranice KGZ-a.

Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga

Knjižnice, sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige, obilježit će bogatim programima svoj Dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo predstavit će Knjižnicu godine.

Sudjelovanje knjižnica na Interliberu, 12. - 17. studenoga

Na Interliberu će se, u skladu s temom Mjeseca hrvatske knjige, organizirati radionice za djecu i mlade, a knjižnice i knjižničarska društva izložit će na posebnom štandu svoja izdanja. Dio programa realizirat će se u suradnji s British Councilom iz Zagreba pod nazivom "Komunicirajmo zajedno" u obliku interaktivne izložbe i niza radionica za sve uzraste. Festival dječje knjige "Monte Librić" inače svake godine u proljeće budi usnule čitatelje, ali ovoga puta čini iznimku i dolazi u goste na Interliber gdje će kroz niz radionica, kazališnih predstava, edukativnih igara i druženja s autorima promicati knjige za djecu i čitanje. Posebna gošća bit će baka Librić!

Ovogodišnje promotive materijale (plakati, programske knjižice, bookmarkeri) likovno su oblikovali Jan Pavlović i Zoran Ðukić, dok je autor proslova u Programskoj knjižici, Edo Popović, pod nazivom "I hodati, i čitati".


Mjesec hrvatske knjige održava se od 1995. godine do danas. Manifestaciju vodi Programski odbor sastavljen od predstavnika knjižnica, nakladnika, medija, udruga i dr., a realizira je Organizacijski odbor sastavljen od djelatnika Knjižnica grada Zagreba. Nositelj projekta su Knjižnice grada Zagreba.

Za ostale programe, prolistajte programsku knjižicu MHK!

– Mjesec hrvatske knjige 2013. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –