Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 14.10.2014.

Mjesec hrvatske knjige 2014.

Mjesec hrvatske knjige 2014. održat će se od 15. listopada do 15. studenoga 2014. Središnja tema ove je godine posvećena ljubavi, a svečano otvaranje održat će se 15. listopada u 13,30 sati u Gradskom parku u Splitu.

Manifestacija je organizirana na dva "nivoa": sa središnjim programima (program otvaranja, zatvaranja, okrugli stol, nacionalni kviz ili program od posebnog značenja - kao što je otvaranje nove knjižnice u nekoj od sredina) i na lokalnoj razini, gdje svaka od ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe. Takve ili slične programe knjižnice rade tijekom cijele godine, ali svakako ne u tom intenzitetu.


Nacionalni kviz za poticanje čitanja, u organizaciji Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, provodi se već dvadeset godina putem mreže narodnih i školskih  knjižnica. Naslov i tema ovogodišnjeg kviza je "Ljubav za početnike“.

Jednodnevna zajednička akcija popularizacije čitanja u kojoj sudjeluju brojne hrvatske knjižnica svake se godine održava 23. listopada. Organiziraju se javna čitanja, međugeneracijska druženja s knjigom u prostorima knjižnica, ali i na ulicama, trgovima, u javnom prijevozu, parku,  u kafićima pa i knjižničnim vrtovima. U mnogim gradovima i naseljima čitaju se ulomci romana, pjesme, priče, a čitaju ih književnici, knjižničari, djedovi, bake, slučajni prolaznici…

Do sada se čitalo pod zvijezdama, pod krošnjama, u godini međugeneracijske solidarnosti se čitalo zajedno, a lani se čitalo naglas. Ove godine se čita nešto ljubavno.


Programska knjižica manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2014. nalazi se na ovom linku.

– Mjesec hrvatske knjige 2014. –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –