Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.10.2017.

Mjesec hrvatske knjige 2017. u znaku enciklopedistike
Održava se
15.10.-15.11.2017.

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje, održat će se od 15. listopada do 15. studenoga 2017. godine. Ovogodišnja je manifestacija posvećena enciklopedistici a provodi se pod geslom: Sve na jednom mjestu.

Enciklopedija se najčešće doživljava kao mjesto na kojem se može naći sveobuhvatno znanje, tako da ni moto ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige, posvećena enciklopedistici, "Sve na jednom mjestu", nije pogrešan, ali ga danas ipak treba shvati nešto dinamičnije. Svako se znanje danonoćno mijenja, ono izbjegava ukoričavanje u jednu ili više knjiga “na jednom mjestu”. Ali potrebno nam je jedno ishodišno mjesto, koje će nam omogućiti snalaženje u nepreglednosti današnjega općeg ali disperziranoga znanja, usmjeriti nas u iznalaženju pravoga znanja, upozoravati nas na prijepore u shvaćanju “istinitosti” znanja, te time i samo pridonositi širenju znanja kao kritičkoga postupka uvijek novoga usvajanja javnoga znanja, usmjerenoga što širem krugu njegovih korisnika, ali i kreatora. Bio je to uvijek zadatak enciklopedija, ali sadržaj znanja, njegov obujam, kao i način i doseg njegova prezentiranja, mijenjali su se kao i epohe u kojima su se stvarale enciklopedije ili njima slična djela.

U Mjesecu hrvatske knjige svakako će nam biti drago istaknuti neobično ažurnu povezanost “hrvatske knjige” s najranijim pojavama enciklopedija uopće, istaknuo je u proslovu programske knjižice, Antun Vujić.

Mjesec hrvatske knjige 2017. bit će svečano otvoren u petak, 13. listopada u 13 sati u Gradskoj knjižnici u Crikvenici.
 

Ostali središnji programi:

Danas ti čitam, 23. listopada

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja. Na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, otvorenim prostorima, knjižnicama održat će se jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja. Čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici…

 
Nacionalni kviz za poticanje čitanja - Čitanje ne dolazi u pitanje

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom.

Za sudjelovanje u online kvizu, koji se nalazi na adresi http://www. knjiznica.hr/kviz treba pročitati knjige: Maje Brajko Livaković: "Milijunaši", Tihomira Horvata: "Mali ratnik" i Sanje Pilić: "Pošalji mi poruku" te koristiti u kvizu ponuđene online enciklopedije.

Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada održat će se u srijedu, 15. 11. 2017. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice uz prigodni program. S mladima će se družiti pisci čije su knjige čitali za kviz.


Natjecanje Čitajmo naglas, čitajmo zajedno

Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva održavaju akciju Čitajmo naglas, čitajmo zajedno. Akcija je zamišljena kao natjecanje za učenike osnovnih škola od 3. do  8. razreda. Cilj je ove akcije poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Finalno natjecanje održat će se u studenom u Sisku.


Obilježavanje Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga

Knjižnice, sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige obilježit će bogatim programima svoj Dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo predstavit će Knjižnicu godine u petak, 10. studenoga u 12 sati u Prelogu. Knjižnica godine je Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.


Sudjelovanje knjižnica na Interliberu, 7. - 12. studenoga

Na Interliberu će Knjižnice grada Zagreba organizirati kreativne radionice za djecu i mlade na temu poticanja čitanja. Program će se realizirati u suradnji s narodnim i školskim knjižnicama s područja cijele Hrvatske.


Pokrovitelj Mjeseca hrvatske knjige je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Više informacija o brojnim programima u Mjesecu hrvatske knjige potražite u programskoj knjižici ili na stranicama KGZ-a.

– Mjesec hrvatske knjige 2017. - programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –