Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.10.2018.

Mjesec hrvatske knjige 2018. posvećen kulturnoj baštini
Održava se
15.10.-15.11.2018.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine, te je upravo to okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. 

Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe!, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. 

Glavna tema ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige jest upravo kulturna baština, točnije: Baš baština. Uz glavnu temu ide i primjeren motto: (U)čitaj nasljeđe. Igra riječima u njemu – „čitaj“ i „učitaj“ – sugerira dvosmjeran proces sadržan u našem odnosu prema baštini – mi gradimo baštinu, ali i baština gradi nas. Ako ne znamo ni što smo ni kamo idemo, baština svjedoči tko smo i po čemu smo baš to što jesmo. (...)

Upravo je baština naš autentični trag u vremenu, ona definira naš kulturni identitet. Svoju baštinu moramo njegovati, moramo biti privrženi Mnemozini, boginji pamćenja i majci muza, kako nas ne bi progutala Leta – mitska rijeka zaborava. Mnogi su se narodi u njoj utopili upravo zbog nemarna odnosa prema baštini. Kulturna Atena živi do danas, a od vojničke Sparte nije ostalo ništa. Kada određujemo svoj odnos prema baštini, i kada rabimo na kompjutoru tipku za brisanje, sjetimo se uvijek maksime francuskoga političara Edourda Herriota: „Kultura je ono što ostaje u čovjeku nakon što sve zaboravi“.

Krešimir Nemec (Iz Proslova programske knjižice MHK)

Središnji programi manifestacije:

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja. Na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, knjižnicama i otvorenim prostorima održat će se jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja. Čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici…

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnice grada Zagreba - Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Za sudjelovanje u online kvizu treba pročitati knjige: Nena Lončar: Sve o Evi, Snježana Babić Višnjić: Andautonac i Melita Rundek: Letači srebrnih krila.

Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada održat će se u četvrtak, 15. studenog 2018. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U prigodnom programu nastupit će Studentsko kulturno umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“. Glavna nagrada je tablet Lenovo Tab 3 10˝ koji osigurava Microline.

Natjecanje u čitanju naglas na državnoj razini organizira Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak s ciljem popularizacije čitanja, razvijanja ljubavi prema knjizi, unaprjeđenja čitalačkih sposobnosti učenika, poticanja usmenog izražavanja i naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja. Natjecanje je namijenjeno učenicima od 3. do 8. razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Prije finalnog natjecanja škole i školske knjižnice organizirat će natjecanja na školskim razinama, narodne i školske knjižnice u suradnji na gradskim razinama te središnje županijske narodne knjižnice u suradnji s narodnim i školskim knjižnicama u županiji na županijskim razinama.

Knjižnice sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige obilježit će bogatim programima svoj dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelit će godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. Ove godine priznanje se dodjeljuje Gradskoj knjižnici i čitaonici Beli Manastir.

Na Interliberu će Knjižnice grada Zagreba organizirati kreativne radionice za djecu i mlade. Program će se realizirati u suradnji s narodnim i školskim knjižnicama s područja cijele Hrvatske, a ovogodišnje radionice bit će posvećene hrvatskoj kulturnoj baštini, s naglaskom na glagoljicu.

Na lokalnoj razini svaka ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe: tribine, predstavljanje novih izdanja, izložbe novih naslova, obilježavanje godišnjica značajnih ljudi, animacijske i edukacijske aktivnosti.
 

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 

– MHK - Programska knjižica 2018. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –