Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.10.2011.

Na Tribini Razotkrivanje gostuje ukrajinski autor Jurij Andruhovič
Održava se
18.10.2011.

Na Tribini Razotkrivanje gostuje slavni ukrajinski autor Jurij Andruhovič, autor knjige „Dvanaest prstena“, u izdanju Frakture. Razgovor s Jurijem Andruhovičem održat će se u utorak 18. listopada 2011. u 19 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Razgovor vodi Seid Serdarević, uz simultani prijevod s ukrajinskog.

Jurij Andruhovič, vodeći suvremeni ukrajinski pisac, pjesnik, prozaik, esejist i prevoditelj, rođen je 1960. u Ivano-Frankivsku u Ukrajini, studirao je novinarstvo, a u književnosti se javio zbirkama poezije „Nebo i trgovi“ (1985.), „Donji grad“ (1989.) i „Egzotične ptice i biljke“ (1991.). Osim što piše, prevodi s ruskoga, poljskoga, engleskoga i njemačkoga jezika. Suosnivač je legendarne književno-performerske skupine Bu-Ba-Bu (1985.).

Svojim romanima „Rekreacije“ (1992.), „Moskoviada“ (1993.) i „Perverzija“ (1999.), koji su vrlo brzo prevedeni na poljski i ruski, etablirao se kao klasik suvremene ukrajinske književnosti. Godine 2000. u Poljskoj je objavljena „Moja Europa“ (s Andrzejom Stasiukom), rezultat zajedničkoga putovanja nepoznatim europskim Istokom, a knjigu eseja o „Ukrajini Posljednji teritorij“ objavio je 2003. njemački nakladnik Suhrkamp, te je otad Andruhovič Suhrkampov "kućni autor".

Osim niza uglednih ukrajinskih književnih nagrada, Andruhovič je za svoje briljantne eseje primio posebno priznanje Mirovnu nagradu "Erich Maria Remarque" grada Osnabrücka zbog "važnoga doprinosa otkrivanju gotovo nepoznatih predjela udaljene Europe". Djela Jurija Andruhoviča prevode se i objavljuju u Poljskoj, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Rusiji i Finskoj.

Najnoviji roman „Dvanaest prstena“ (2005.) nagrađen je Leipziškom književnom nagradom za europsko razumijevanje 2006. jer umjetničkom mješavinom mita i magije pripovijeda o "prestrojavanju jednoga društva u tranziciji i time usmjerava pogled Europljana na zaboravljeno središte kontinenta".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –