Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.10.2006.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja u čast Nikole Tesle
Održava se
23.10.2006.

U okviru aktivnosti Mjeseca hrvatske knjige mladi čitatelji mogu sudjelovati u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji će se provoditi u okviru škola i knjižnica. Organizatori pozivaju mlade ljubitelje knjige da se pridruže ovom događaju koji je u tijeku i traje do kraja mjeseca listopada. Nacionalni kviz za poticanje čitanja je aktivnost kojom se želi knjigu približiti mladim čitateljima, a provodi se u Hrvatskoj već deset godina.

Ove godine navršava se stotinu pedeset godina od rođenja znamenitog izumitelja i istraživača Nikole Tesle. Stoga je ovogodišnji kviz posvećen tom velikom čovjeku kao predstavniku onih znanstvenika koji su svoje znanje i trud stavili u službu općeg dobra čovječanstva.

Knjige odabrane za ovogodišnji kviz su:

1. Ivica Ivanac: «Gospodar munja»
2. Gerhard Staguhn: «Zašto mačke uvijek padnu na noge i druge zagonetke iz svakodnevice»
3. Eirik Newth: «Kratka povijest budućnosti : projekti i vizije za treće tisućljeće»
Prva je knjiga roman o životu i radu Nikole Tesle. Druga i treća knjiga su posvećene popularnoj znanosti, a na pitanja iz tih knjiga odgovarat će se s knjigom u ruci.

Početkom školske godine knjižnice i škole dobit će materijale potrebne za provođenje kviza: plakate, upitnike i narudžbenice za knjige. Knjižničari će animirati djecu za sudjelovanje u kvizu i organiziraju njegovo provođenje, a popunjeni upitnici dostavljaju se u Hrvatski centar za dječju knjigu, Starčevićev trg 4, do 28. listopada 2006. godine.

Svi točno popunjeni upitnici bit će uključeni u izvlačenje koje će biti organizirano krajem listopada 2006. u Hrvatskom centru za dječju knjigu, tijekom Mjeseca hrvatske knjige. Iz svake knjižnice ili škole izvlači se jedan pobjednik.

Završna svečanost održat će se u Zagrebu, na Zagrebačkom Velesajmu u okviru sajma knjiga INTERLIBER 2006. Sudionici su svi izvučeni pobjednici u pratnji svojih knjižničara.

Glavni organizator ovog događanja su Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice. Pokrovitelj kviza je Mozaik knjiga iz Zagreba.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –