Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 09.09.2019.

Nagrada 'Meša Selimović' autorici Senki Marić za roman 'Kintsugi tijela'

Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore dobila je autorica Senka Marić za roman "Kintsugi tijela" (Buybook, Sarajevo 2018).

Odluku o najboljem romanu donijeli su Mile Stojić, predsjednik žirija, te Faruk Šehić, Andrej Nikolaidis, Robert Perišić i Vladimir Arsenić, članovi žirija.

U obrazloženju žirija navodi se da se u djelu koje govori o karcinomu kod žene autorica suočava s podivljalim stanicama svoga tijela, ali i patrijarhalnim okruženjem koje bolest još uvijek doživljava kao sramotu. Kroz ovo djelo, navedeno je, progovaraju glasovi hiljada žena koje je bolest bacila u surovu dramu izolacije, patnje i ostavljenosti.

Senka Marić rođena je 1972. u Mostaru. Spisateljica, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica do sad je objavila zbirke poezije "Odavde do nigdje", "To su samo riječi" i "Do smrti naredne". Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, od kojih nagrade Vitez/škinja poezije 2013, te prve nagrade Zija Dizdarević 2000. godine. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost Strane.ba. 

U užem izboru za nagradu "Meša Selimović" ove je godine bilo pet romana: "Divlje Guske" Julijane Adamović, "Terorist" Emira Imamovića, "Kintsugi tijela" Senke Marić, "Skica u ledu" Josipa Mlakića i "Unutrašnjost" Miće Vujičića. Dodjelom nagrade "Meša Selimović" završeni su ovogodišnji 9. Književni susreti Cum grano salis u Tuzli.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –