Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Nenad Bartolčić • 03.04.2011.

Najbolje knjige

U Hrvatskoj ima dosta blogova i manjih web stranica koji se svatko na svoj način bave knjigama, ali i nema previše "jačih" projekata knjiškog usmjerenja, pokrenutih s profesionalnom namjerom da populariziraju knjigu & kulturu čitanja a da se pri tome obraćaju brojnijoj publici.

Kada se prije godinu dana pojavio portal "Najbolje knjige" bio nam je to dobar znak da se ipak i tu nešto mijenja, jer bilo bi uskogrudno razmišljati da su nam oni koji se svojim projektima obraćaju istoj "našoj" publici u prvom redu konkurencija a ne prije svega potencijalni suradnici u borbi za istu stvar (naravno, različitim sredstvima tj. konceptima).

"Najbolje knjige" najtočnije bi bilo opisati kao tzv. community portal koji podjednako energije ulaže u produkciju sadržaja (informacije o novim knjigama, vijesti i slične magazinske forme) kao i u interakciju sa svojim posjetiteljima. Iako možda npr. Forum nije zaživio u mjeri  koliko je to uredništvo na početku očekivalo, neki drugi primjeri interakcije s korisnicima (korisničke recenzije i knjiški radovi mahom neafirmiranih "običnih" posjetitelja) pokazali su se dobro pogođenim konceptom. Doda li se tome vrlo aktivna i interaktivna Facebook stranica, dobija se jedan koncept koji je u proteklih godinu dana našao mjesto na hrvatskom webu.

Jer, ponavljamo, bez obzira na razne statistike koje govore da bi se u Hrvatskoj trebalo i te kako poraditi na promoviranju knjige & čitanja, broj onih koji to redovito i čine (kupuju knjige, posuđuju knjige, čitaju... nije baš zanemariv) i sretna je okolnost ukoliko hrvatski knjigoljupci mogu odabirati web odredišta koja im pružaju različite sadržaje iz svijeta knjige, a da li će preferirati npr. Knjiškog moljca, Booksu, Najbolje knjige, Moderna vremena Info... stvar je osobnih preferencija (a vjerojatno mnogi posjećuju i sva ovdje nabrojana odredišta, kao i još neka druga).

Ekipu iz "Najboljih knjiga" treba pohvaliti i jer se trude afirmirati u Hrvatskoj još uvijek u praksi rijetke tzv. Book trailere, multimedijalni format za promoviranje novih knjiga. Ono što će možda nekima nedostajati na portalu (a nekima vjerojatno i ne, jer i sužavanje može biti dio koncepta) jest veća raznovrsnost zastupljenih knjiga, no čini nam se da uredništvo portala i namjerno više cilja na tzv. mainstream produkciju.

Jer, ono što "Najbolje knjige" ne pokrivaju njihovi posjetitelji moći će pronaći negdje drugdje, i tu se vraćamo na tezu s početke ovog prikaza, a ta je da bi hrvatski web portali jedni druge puno više trebali doživljavati kao dobrodošle suradnike a manje kao konkurente, barem kad je o kulturi & knjigama riječ.

www.najboljeknjige.com

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –