Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 27.12.2006.

Najbolje knjige u 2006.

2006. je iza nas i pravo je vrijeme za pospremanje. Prethodna je godina iznjedrila mnoštvo dobrih knjiga, ali samo su neke zaslužile pridjev 'najboljih'. Na pitanje koje su to knjige koje su obilježile prethodnu godinu, pokušali su odgovoriti novinari Jutarnjeg lista koji su kreirali listu najboljih u 2006. Podijelivši knjige u 5 kategorija, oni su iz mnoštva dobrih knjiga izdanih u prošloj godini izabrali po deset. Ali samo je jedan pobjednik...

U kategoriji najboljeg proznog stranog djela pobjedničko mjesto zauzeo je ovogodišnji svjetski hit, roman "Snijeg" Orhana Pamuka, za kojeg je ovaj istaknuti turki pisac nagrađen prošlogodišnjom Nobelovom nagradom za književnost.

Za najbolje domaće prozno djelo izabran je roman "Elijahova stolica" Igora Štiksa dok su najboljima u kategoriji 'najbolje strano i domaće publicističko djelo' proglašeni "Vrijeme katedrala" Georgesa Dubyja i "Agonija Europe" Bogdana Radice.

Uz ove kategorije, Jutarnji je posebnu pozornost odlučio posvetiti stripu pa se tu našao i izbor 10 najboljih stripova kojeg predvodi strip "SPAGHETTI BROTHERS", autora Trilla i Mandrafina, a u posebu kategoriju izdvojili su i nabolja djela duhovne literature na kojoj prvo mjesto zauzima "Život s himalajskim mudracima" autora Swamija Rame.

Izbor najbolje domaće proze u 2006. uredila je Jagna Pogačnik a izbor najbolje strane proze potpisuje Dragan Jurak. Branimira Lazarin uredila je ljestvice najbolje domaće i strane publicističke knjige, Vladimir Šagadin uredio je ljestvicu stripa, a za izbor duhovne literature potrudila se Ivana Jurišić, koja je na 8. mjesto ljestvice postavila knjigu "Okinawci: Najdugovječniji ljudi na svijetu" autora B.J. Willcoxa, D.C. Willcoxa i Makota Suzukija koja teško da spada u duhovnu literaturu s obzirom da su autori liječnici i da je knjiga utemeljena na ozbiljnim znanstvenim istraživanjima. Ali ako je na ovaj način pronašla mjesto za još jednu dobru knjigu, opraštamo joj, iako sumnjamo da je istu i pročitala...

Sve ostale komentare prepuštamo vama a više o najboljima u 2006. saznajte na stranicama Jutarnjeg lista.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –