Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 15.07.2005.

Naklada Ljevak uhvatila ritam

U biblioteci «Bookmarker» zagrebačke Naklade Ljevak uskoro izlazi knjiga «Al-Qa'idin džihad u Europi: Afganistansko-bosanska mreža» američkog analitičara terorizma Evana F. Kohlmanna (uz pogovor Frana Višnara), koja govori o tome kako su se terorističke ćelije uvukle u gradove kao što su London, Paris, Rim i Hamburg. Autor tvrdi da ključ za stvaranje leži u ratu u Bosni devedesetih (čitavo poglavlje posvećeno je ratu Al-qa'ide s Hrvatima 1993/94. u Bosni i Hercegovini), gdje su se ratoborni islamisti osposobljeni u Afganistanu i vjerni Osami bin Ladenu sastali kako bi uspostavili infrastrukturu domaćih terorista u Europi radi planiranja krvavog napada na SAD. Knjiga donosi i izvješća američkih i europskih tajnih služba s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, kao i tajne zapise i interne dokumente Al-Qa'ide.

U istoj biblioteci izlazi i veliki svjetski hit «Čitajući Lolitu u Teheranu» autorice Azar Nafisi, koja je tijekom postrevolucionarnih dana islamske republike pokazala izvanrednu hrabrost okupljajući svakog četvrtka ujutro u svojoj kući tajni kružok od sedam mladih žena da bi s njima čitala i raspravljala o zabranjenim djelima zapadne literature – u vrijeme kada su ljudi uhvaćeni u čitanju djela s njezine književne liste, roman Vladimira Nabokova, Henryja Jamesa, Jane Austen, Scoitta Fitzgeralda završavali u zatvoru. Riječ je o knjizi ispunjenoj silnom strašću i poetičnom ljepotom, koja je polučila oduševljene pohvale Susan Sontag, Margaret Atwood i drugih.

«Bookmarker» donosi i zanimljivo djelo Joela Levyja «Tajna povijest: Skrivene sile koje su oblikovale prošlost», koje donosi priču o tajnim moćima, osobama i zavjerama koje su u mraku zacrtale tijek događaja. Od drevnih kultova misterija, preko legendarnih asasina iz Perzije, masona i iluminata, sve do organizacija Opus Dei i Bildeberg, knjiga otkriva kakvu su ulogu u ratu i miru odigrala tajna oružja i skrivene tehnologije kao što su «grčka vatra» i projekti Ultra i Manhattan. Koliko je bitaka odlučeno prije bljeska mačeva i pucnjave topova? Knjiga je to koja vodi čitatelja kroz četiri tisućljeće skrivene povijesti.

I za kraj, uskoro izlazi i obimno djelo Richarda Overyja «Diktatori – Hitlerova Njemačka i Staljinova Rusija», gdje autor istražuje ustroj ove dvije diktature od partijske države preko kulta ličnosti, strahovlade i dirigirane ekonomije do kulturne i rasne politike.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –