Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.01.2020.

Nakladnička kuća V.B.Z. predstavlja novu knjigu poezije Andrijane Kos Lajtman 'Stepenice za Stojanku K.'
Održava se
14.01.2020. u 19h

Andrijana Kos Lajtman: Stepenice za Stojanku K.

Stepenice za Stojanku K. Kos Lajtman Andrijana

U utorak, 14. siječnja 2020. s početkom u 19 sati u caffe Baru Botaničar (Trg Marka Marulića 6, Zagreb) nakladnička kuća V.B.Z. predstavit će novu knjigu poezije Andrijane Kos Lajtman "Stepenice za  Stojanku K.".

Sudjeluju: Ana Brnardić, Marko Pogačar i Andrijana Kos Lajtman.


**

Pjesnička knjiga koja je mučno ukorijenjena u našu svakodnevicu, koja nije drugo do mozaik složen od kaleidoskopskih projekcija i – često suprotstavljenih – interpretacija naših prošlosti, te više ili manje zamućenih ideja o budućnosti. Sama je Stojanka iz naslova u isti mah stvarna djevojčica koja je, doslovno, izgubila glavu igrajući se u (po)ratnom ludilu, i već „iskorišten“ tekstom posredovani i prelomljeni književni lik, citat preuzet iz riznice literature. Takva dvojnost čeka nas na svakoj stepenici ove knjige. Ona ne mistificira patnju, ali pravi jasnu razliku između nasilnika i žrtve, između nametnutoga i onoga što se ne može izbjeći. Čak i sama smrt pokazuje u stihovima Kos Lajtman radikalno različite fizionomije – jednom, nalik sablasti, odvodi u nerješivu traumatsku petlju, dok drugi put dolazi gotovo kao utjeha: smrt je to koja onome kome je umrijeti kaže „da bu dobro“. Sličnu ulogu ima na ovim stranicama poezija. Ona je u isti mah nerazrješiv čvor traume i utočište slobode. Slobode do koje se često dolazi upravo ustrajno razrješujući, ili naprosto presijecajući petlje koje se doimaju nesavladivima.

"Osim što je stvarna djevojčica, Stojanka K. za mene je prije svega bila i jest simbol, paradigma za apsurdnost života koja je ponekad tako strašna da obezrječuje i da čovjeka uskraćuje za bilo kakav suvisao odgovor. Pred takvim je licem svijeta možda moguće govoriti samo jezikom poezije (za vjernike i jezikom religije) – svaka racionalnost tu uzmiče." (Andrijana Kos Lajtman u razgovoru s Monikom Herceg, Moderna vremena)

Andrijana Kos Lajtman

Stepenice za Stojanku K.

  • V.B.Z. 12/2019.
  • 76 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535202011
  • Cijena 99.00 kn

Pjesnička knjiga +Stepenice za Stojanku K.' Andrijane Kos Lajtman mučno je ukorijenjena u našu svakodnevicu, koja nije drugo do mozaik složen od kaleidoskopskih projekcija i – često suprotstavljenih – interpretacija naših prošlosti, te više ili manje zamućenih ideja o budućnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –