Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.08.2020.

Nema uzmaka - Mediteranski festival knjige održat će se u Splitu od 2. do 6. rujna 2020.
Održava se
02.-06.09.2020.

Mediteranski festival knjige 2020.

Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji ovogodišnji Mediteranski festival knjige ide dalje. U dogovoru s odgovornima iz Grada Splita i Stožera civilne zaštite Grada Splita odlučeno je da će se MFK održati kako je i najavljeno od srijede 2. do nedjelje 6. rujna 2020., s obzirom da se sajam prostire na cca. 1800 m2 te da je moguće provesti mjere o držanju razmaka, a predviđene su i sve ostale protuepidemijske mjere za sprječavanje širenja zaraze. 

Osim bogate sajamske ponude knjiga 50-ak hrvatskih izdavača (cca 10.000 naslova publicistike, beletristike i knjiga za djecu), za sve ljubitelje pisane riječi pripremljen je bogat i raznolik program. Na splitskim Gripama ih tako očekuju promocije brojnih naslova, od "Premijerke" Jadranke Kosor i "Prometejevog sina" Jurice Pavičića, do prvog romana pjesnika Marka Tomaša "Nemoj me buditi". Za one koji žele poraditi na sebi, tu je promocija knjiga Bruna Šimleše "Kako zavoljeti sebe", a kako se poznati domaći glazbenici snalaze u literarnom svijetu pokazat će bivši bubnjar Azre Boris Leiner autobiografijom "Sve je bio ritam" i popularni reper Vojko V koji je napisao slikovnice za djecu odgojnih naslova – "Kako to" i "Ne može".

U sklopu programa održat će se In memoriam za nedavno preminulog akademika Tonka Maroevića i video intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom.

Posebna pažnja posvećena je najmlađim posjetiteljima za koje su organizirane zanimljive edukativne radionice koje će se održavati svakodnevno u svečanom salonu ŠC Gripe tj. u Malom Bookvariju, kako se taj salon zove tijekom održavanja MFK. Između ostalog, čeka ih praktičan sat robotike i programiranja, imat će priliku naučiti kako se rade stripove, ali i uživati u druženju s autoricama hit knjiga za djecu. Pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja odvijat će se i program Tete i barbe pričalice čitaju te Škola brzog čitanja i mudrog učenja.

Mediteranski festival knjige će biti otvoren panelom "Nacionalna strategija poticanja čitanja – čitanje kao lijek" na kojem će se raspravljati o važnosti strateškog razvoja kulture čitanja i pismenosti kroz povezivanje autora i čitatelja. Važnost tog odnosa naglašava i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK, Slavko Kozina: „Kulturološki, susret autora i publike je inspiracija sama po sebi, posebno u ovom vremenu i okolnostima. S poslovne strane, nakladnicima je MFK najveći sajam i festival tog tipa uopće koji se ove godine održava u Hrvatskoj. Zato smo se posebnom brigom pripremali za epidemiološko-higijenski siguran sajam kako bi posjetitelji, autori i izlagači nesmetano mogli uživati u susretu s knjigom i autorima. Očekujemo pravu poslasticu za sve generacije jer Split i Dalmacija vole MFK kao starog znanca, iako mu je tek četvrta godina“, istaknuo je Kozina, dodavši kako vrhunsku organizaciju jamči snažna potpora Ministarstva kulture, Grada Splita te entuzijazam i znanje Zajednice nakladnika i knjižara HGK. 

Program i organizacija sajma provoditi uz sve potrebne epidemiološke mjere i preporuke za sprječavanje širenja infekcije. Stoge je i broj sudionika po radionicama strogo ograničen i obavezna je predbilježba na mfk@mfk.hr.


Ulaz na sajam je besplatan, a detaljni MFK program s opisom i rasporedom radionica, dostupan je na na internetskim stranicama MFK

Festival organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK u suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, a uz podršku brojnih partnera.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –