Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.12.2014.

Noć oštrih jezika – književni susret treće vrste u riječkom Palachu
Održava se
12.12.2014.

Noć oštrih jezika – književni susret treće vrste, održat će se u riječkom Palachu, u petak 12. prosinca s početkom 19,30 sati.

Algoritam i udruga Katapult pozivaju vas na bezobrazno dobru književnu večer na kojoj će za vas na sav razglas čitati:

Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Emir Imamović Pirke (Šibenik), Alen Mešković (Danska), Želimir Periš (Zadar) i Željka Horvat Čeč (Rijeka).

Večer će za jezik potezati Kruno Lokotar.

Što oštri navedene jezike, i kako se s time što ih motivira na pisanje nose u životu? Kako vide svoj doprinos književnosti, a kako svijetu? Samo su neka od pitanja čije odgovore možete doznati u slušanju i druženju.

O autorima:

Andrej Nikolaidis (Sarajevo, 1974.) objavio je podosta proze od čega možemo izdvojiti „Mimesis“, „Sin“, „Dolazak“ i „Odlaganje. Parezija“, kao i „Devet“ koji je upravo objavio Algoritam za biblioteku „Balkan Noir“. Osim fikcije, objavio je i knjigu eseja „Homo Sucker: Poetika Apokalipse“. Njegovi novinski eseji izazvali su prijetnje smrću i nekoliko sudskih procesa, a zbog jednog od njih Vlada Srbije uputila je demarš Vladi Crne Gore. Romani su mu objavljeni u petnaestak izdanja na raznim europskim jezicima.

Emir Imamović Pirke (Tuzla, 1973.), nekad glavni urednik sarajevskih Dana, danas pisac, novinar, scenarist i barba, napisao je romane ”Jel netko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince”, ”Tajna Doline piramida”, ”Treće poluvrijeme” i „Vršenje dužnosti“, također za Balkan Noir. Po njegovim romanima ili scenarijima, u raznim fazama produkcije, pripremaju se tri filma!

Alen Mešković (Derventa, 1977.) nakon izbjeglištva u Istri, od '94 živi i radi u Kopenhagenu, gdje je objavio zbirku pjesama „Prvi povratak“ (2009.) i roman „Ukulele Jam“ (2011.) zbog kojeg dobiva trogodišnju stipendiju Državnog fonda za umjetnost. Ukulele je preveden na hrvatski i njemački jezik, a u pripremi su prijevodi na engleski, mađarski i slovenski.

Želimir Periš (Zadar, 1975.) dobitnik je brojnih nagrada za svoje priče i pjesme, a objavio je u zbirku priča „Mučenice“ (www.mucenice.dom) i roman „Mima i kvadratura duga“ (Balkan Noir). Suradnik je Centra za Kreativno pisanje iz Zagreba i jedan od direktora KaLibar BestiVala u Zadru.

Željka Horvat Čeč (Belica, 1986.) Riječanka, objavila je zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“ te zbirku kratkih priča „Kauboj u crvenom golfu“; jedna je od autorica u zbirci poezije „Ima boljih stvari od suhe odjeće“, objavljivala u brojnim časopisima. Nije objavila ništa u biblioteci „Balkan Noir“.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –