Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Boris Perić • 09.10.2008.

Novi međunarodni sajam knjiga u Beču - 'Buch Wien'
Održava se
20.11.2008.

U Beču će se, u kombinaciji s tjednom književnih događanja, po prvi put od 20. do 23. studenog 2008. održati novi međunarodni sajam knjiga “Buch Wien”.

Po riječima organizatora, sajam za Austriju predstavlja nov i jedinstven okvir za susrete među čitateljima, autorima i knjigama: usredotočena na domaće i međunarodne autore i izdavače, te terminski određena mjesec dana prije Božića, ta će kombinacija predstavljati profesionalnu platformu za izdavaštvo na koncu književne sezone.

Tjedan književnih događanja, koji će se održavati od 17. do 23. studenog 2008., bit će nositelj susreta s knjigom u svim dijelovima Beča. Ponuda seže od visoke kulture do fan-kulture, a u nju će biti uključena široka paleta raznovrsnih prostora od kazališta “Burgtheater” i Židovskog muzeja od bečkog “Riesenrada” i različitih scenskih lokala. Program će obuhvaćati oko 200 događanja.

Međunarodni sajam knjiga predstavljat će nova izdanja objavljena tijekom 2008. na njemačkom govornom području, te u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, a obraćat će se kako književnoj publici, tako i stručnim posjetiteljima. Širina ponude zrcali se i u izboru 250 izdavača, koji će sudjelovati na Sajmu.

Uz najvažnije austrijske izdavače, prijavile su se velike izdavačke kuče i grupe, kao i mladi izdavači iz Austrije, Njemačke i Švicarske, a predviđeni su i zajednički štandovi za izdavače iz Bugarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Češke i Mađarske. Tematski raspon ponude seže od beletristike, preko stručnih knjiga i kuharica do knjiga za djecu i mlade.

Svoje sudjelovanje potvrdili su i brojni renomirani autori, kao što su bugarski pisac nastanjen u Beču Ilija Trojanow, koji će otvoriti Sajam, dobitnik Mirovne nagrade njemačkog knjižarstva Péter Esterházy, poznati albanski pisac Ismail Kadaré, autorica i televizijska voditeljica Elke Heidenreich, poznati autori kriminalističke literature poput Donne Leon, Eve Rossmann ili Veita Heinichena, bečki esejist Franz Schuh ili američka autorica bečkog podrijetla Ruth Klüger, čiji su memoari ove godine izabrani kao besplatna knjiga Grada Beča.

I iz Hrvatske će nastupiti niz renomiranih autora. U utorak 18. studenog 2008. u bečkoj Središnjoj knjižnici održat će se hrvatska večer, na kojoj će izdavač Nenad Popović, dramatičar Slobodan Šnajder i pisac Bora Ćosić uz moderaciju Martina Traxla iz kulturne redakcije Austrijske televizije diskutirati o hrvatskoj književnoj sceni.

22. studenog 2008. Hrvatski akademski klub poziva na razgovore o širokom spektru hrvatske književnosti, na kojima će sudjelovati pisci Nedjeljko Fabrio, Ludwig Bauer i Pavao Pavličić.

Svi naslovi koji će se predstaviti u okviru Sajma knjiga moći će se s potpisima autora kupiti sajamskoj knjižari “BUCHWIENhandlung”, što ju je zajednički pokrenulo deset renomiranih bečkih knjižara.

Raznovrsnost će biti i glavna tema međunarodne stručne konferencije “On Translation”, na kojoj će 21. studenog predstavnici institucija, zaklada i nevladinih organizacija za poticanje prevodilaštva raspravljati o trendovima, razvoju, te kulturnim i tržišnim zaprekama kod književnog prevođenja.

Detaljan program Bečkog sajma knjiga!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –