Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.06.2017.

Novu sezonu 'Ljeta u MSU' otvara koncert legendarne slovenske punk grupe Pankrti
Održava se
10.06.2017.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

Nakon tri koncertna & multimedijalna ljeta i ove godine Muzej suvremene umjetnosti za vruće zagrebačke (pred)ljetne dane priprema bogati program - odličnu glazbu, zanimljive performanse, izložbe i filmove.

Ljeto u MSU u svom četvrtom izdanju koje će trajati od 10. lipnja do 15. srpnja 2017. predstavlja sadržajnu kombinaciju glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke akcije i performanse.


Informacije o svim programima Ljeta u MSU 2017. možete pronaći na internetskoj stranici MSU.

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković
Kustosica performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Braco Dimitrijević - retrospektiva: Snježana Pintarić

 

Pankrti

Četvrtu sezonu Ljeta u MSU otvara se u znaku punka - u subotu, 10. lipnja 2017. u 21 sat na krovu Muzeja koncertom PANKRTA, legendi punka, koji ove godine slave 40. obljetnicu postojanja! Ljubljanska grupa bila je jedna od prvih u istočnoj Europi i jedna od najutjecajnijih punk grupa jugoslavenskog novog vala.

S provokativnim i žestokim filozofsko-sociološkim komentarima Gregora Tomca, ideologa grupe i danas doktora sociologije, te Petra Lovšina, autora najvećeg broja tekstova, Pankrti su ostavili neizbrisiv trag, a njihova glazba bila je prava revolucija.

U 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a prikazuje se esejistički dokumentarac Dana Grahama „Rock My Religion“. Nakon projekcije filma, Tomislav Brlek, teoretičar književnosti, održat će predavanje o fenomenu rock’n’rolla, s fokusom na Grahamov film “Rock My Religion”.

Pankrti - Nič se ne premakne

Prije koncerta, s početkom u 19:30 sati u MSU galeriji otvara se izložba fotografija o Pankrtima „N'č se ne premakne“ koju je pripremila galerija Photon iz Ljubljane.


„Ovo je grupa čiji utjecaj uvelike nadilazi glazbenu dimenziju. Pankrti su ostavili neizbrisiv trag među gomilama mladih ljudi u Jugoslaviji te su imali veliki utjecaj na tzv. “slovensko proljeće”. Što se tiče punk pokreta u našoj bivšoj državi, Pankrti lako preuzimaju vodstvo; oni su stvarali istodobno s engleskom scenom, pothvat praćen samo od nekolicine u to vrijeme u Europi. Pankrti stoje na prekretnici kulturno-glazbene i političko-povijesne stvarnosti važnog razdoblja u novijoj slovenskoj i europskoj povijesti i zato ih možemo promatrati kao relevantni fenomeni tog vremena.

Nedugo nakon njihova osnutka 1977. godine, kada su se pojavili kao bend koji je raskinuo s tadašnjim rock praksama, došlo je do nastanka nove scene i izvan Slovenije (Beograd, Zagreb, Pula). Osim osnivanja novih glazbenih bendova, ova scena definirana je pojavom novih koncertnih prostora, klubova, medijima, stilom oblačenja. Jedan dio fotografija prikazuje upravo ovaj širi aspekt.

Jezgra ove izložbe, koju je pripremila galerija Photon iz Ljubljane, prikazana je u izboru fotografskog materijala, uglavnom od autora Vojka Flegara, Janeza Bogataja i Tone Stojka. Siniša Lopojda, Tomaž Skale, Božidar Dolenc, Dragan Arrigler, Stanislav Milojković, Željko Jelenski i drugi, također su pridonijeli djelu izložbe svojim djelima.

Nije sačuvano mnogo materijala o počecima Pankrta što čini opus Vojka Flegara, suputnika grupe, još važnijim a istodobno i otvara neka bitna pitanja. Činjenica je da afirmirani fotografi tog vremena nisu bili zainteresirani za progresivnu rock scenu. Nismo imali profesionalce u ovom podžanru dokumentarne fotografije tog vremena. Važna je činjenica da je Flegar, amaterski fotograf, bio tak koji je najbolje zabilježio novorođeni punk duh i istodobno imao istinski osjećaj za dinamiku i rudimentarnost svojih motiva.“

Dejan Sluga, galerija Photon


Produkcija. PHOTON GALERIJA LJUBLJANA
Urednik: Dejan Sluga
Kustosica za postav u MSU: Tea Horvatin
Producent izložbe u MSU: Branko Kostelnik
Postav: Dušan Stupar

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –