Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 16.07.2009.

Objavljen zbornik radova 'Vizualna konstrukcija kulture'

U izdanju Antibarbarusa i Hrvatskog društva pisaca (Biblioteka TVRÐA, časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti) objavljen je zbornik radova “Vizualna konstrukcija kulture” koji su priredili Žarko Paić i Krešimir Purgar.

Zbornik obuhvaća izbor iz prerađenih i dopunjenih izlaganja sudionika simpozija “Vizualna konstrukcija kulture” koji je održan u Zagrebu u listopadu 2007. godine.

Posljednjih desetak godina interes za utemeljenjem novoga znanstvenog interdisciplinarnog predmeta vizualne kulture/vizualnih studija nadilazi granice suvremenih vizualnih umjetnosti. Kako je to postavio vodeći teoretičar vizualnosti i slike u medijsko doba W.J.T.Mitchell, novi način generiranja slike u digitalno doba zahtijeva preokret paradigme. Kako slike funkcioniraju u kulturno pluralnim i ideologijski hibridnim društvima postmoderne? Zašto je nova slika razumljiva samo iz medijskoga (kulturalno-političkog, socijalnog i ideologijskog) konteksta?

Tijekom dvodnevnog rada simpozija problematizirala se mogućnost suradnje povijesti umjetnosti, semiotike, filozofije, sociologije, kulturalnih i vizualnih studija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –