Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 15.04.2009.

Objavljena knjiga 'Život riječi' Tomislava Ladana

Izdavačka kuća Novela objavila je kapitalno djelo hrvatskog jezikoslovlja i kulture, knjigu "Život riječi", profesora Tomislava Ladana. Ovom je knjigom autor otvorio skrovite postupke i proširio znanja o nastajanju riječi i imena u hrvatskom jeziku.

Djelo enciklopedista, književnika, poliglota i prevoditelja Tomislava Ladana "Život riječi", pravi je događaj u našem nakladništvu i dokaz velikog doprinosa Tomislava Ladana hrvatskoj leksikografiji, književnosti i kulturi.

Osnovni je cilj ove knjige golemo obavijesno blago što ga sadrže riječi (uključujući i proučavanje njihova podrijetla i razvoja) učiniti ne samo dostupnim, nego i zanimljivim širokomu krugu kulturnih čitatelja, udahnuti životnu uporabnost formulama etimoloških rječnika koje su nerijetko hermetične, povezujući istodobno riječi i njihov razvoj s razvojem kulture i civilizacije, s razvojem društvenih institucija, kao i s materijalnim činjenicama izvanjezičnoga svijeta o kojem jezik govori.

Knjiga se  sastoji  od trinaest središnjih razdjela u kojima je objašnjeno više od 2000 riječi i pojmova, a njenu osnovicu čine tekstovi koji su ranije djelomično objavljeni u raznim medijima i u djelu pod naslovom Riječi. Razdjelima  je dodan zaključni tekst s razmatranjima esejističkoga karaktera.

"Život riječi" predstavlja sukus iznimno važnog djelovanja prof. Tomislava Ladana te nezaobilazno djelo neprocjenjive vrijednosti za svakog obrazovanog Hrvata. Nažalost, ovo kapitalno djelo posljednje je što je napisao prof. Ladan.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –