Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.08.2005.

Objavljena knjiga "Suživot s Portugalom" Nikice Talana

Hrvatsko filološko društvo u sklopu svoje Biblioteke Književna smotra ovih je dana objavilo knjigu "Suživot s Portugalom / Coabitaçao com Portugal" uglednog hrvatskog stručnjaka za portugalsku književnost Nikice Talana.

Knjiga je sastavljena od luzitanističkih radova koji u prvome redu problematiziraju dodire dviju kultura – hrvatske i portugalske. Autor pritom pod portugalskom kulturom ne podrazumijeva samo civilizacijske tekovine unutar granica Portugala, nego i zbivanja u bivšim portugalskim kolonijama, daje „stanje“ cijeloga luzofonog svijeta, u kojemu najistaknutije mjesto ima Brazil.

U tom kontekstu Talan se u širem kulturološkom obuhvatu bavi poviješću fado-pripovijetke, utjecajem Biblije na portugalsku i brazilsku književnost, poviješću brazilskog romana, poetikama najistaknutijih literarnih osobnosti (Vieira, Saramago, Amado, Pessoa, Castro) te suvremenim književnim pojavama. Osobito su zanimljivi prilozi koji se tiču prožimanja dviju kultura, hrvatske i portugalske. To su: Portugalski prijevod Marulićeve Institucije s osobitim obzirom na poglavlje „O gajenju istine i izbjegavanju laži“, Hrvatska kroz kulturu: Dani hrvatske kulture u Portugalu te tekstovi na portugalskom koji dotiču aktualne hrvatske književne i kulturne teme.

U dijelu knjige koji je na portugalskom nalaze se i prijevodi iz starije i novije hrvatske književnosti (od «Hasanaginice» do poezije Ivana Goluba), koji informativno i nadasve stručno upućuju portugalskog čitatelja na hrvatsku kulturu. Usprkos visokoj stručnoj razini, knjiga nije dosadna, već je pisana zanimljivo i s velikim zanosom.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –